11 legume rosii benefice pentru sanatate

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Prezentare generala

Kale nu este singura leguma sanatoasa. Potrivit Clinicii Mayo, legumele rosii, cum ar fi rosiile si ardeii, ar putea ajuta la reducerea riscului de diabet, osteoporoza si nivel ridicat al colesterolului.

Fitonutrientii care confera acestor legume culoarea rubinie, confera, de asemenea, şi avantaje puternice pentru sanatate. Culorile mai accentuate, precum nuanta de rosu inchis a sfeclei, inseamna ca leguma este mai bogata in acesti fitonutrienti, inclusiv antioxidanti, vitamine si minerale. S-a demonstrat ca acesti nutrienti ajuta la prevenirea cancerului, la combaterea bolilor cronice si la intarirea sistemului imunitar.

Legumele rosii isi obtin nuanta si substanţele nutritive de la licopen si antocianina. Licopenul este un antioxidant, care s-a dovedit ca reduce riscul bolilor de inima, protejeaza ochii, combate infectiile si protejeaza impotriva complicaţiilor pe care le genereaza fumatul.

Cercetatorii studiaza, de asemenea, potentialul fitonutrientilor de a proteja impotriva cancerului de prostata si a altor tumori. Se considera ca antocianinele protejeaza ficatul, imbunatatesc vederea si reduc tensiunea si inflamatia.

In ciuda beneficiilor lor, 95% dintre adulti nu consuma suficiente legume rosii si portocalii, potrivit Institutului National al Cancerului.

1. Sfecla

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, sfecla este una dintre cele mai bogate legume in antioxidanti. De asemenea, sfecla este o mare sursa de potasiu, fibre, folat, vitamina C si nitrati. Conform unui studiu recent, aceasta radacina leguminoasa poate scadea tensiunea arteriala, poate imbunatati fluxul sanguin si poate stimula rezistenta la efeort fizic.

Pentru a obţine cele mai bune rezultate, incercati sa prajiti sfecla in putin ulei sanatos pentru inima si sotaţi partea verde pentru a obţine o concentratie mare de vitamine A, C si K. Puteti s-o consumaţi şi sub forma de suc, dar cercetatorii va recomanda, totuşi, sa nu consumati zilnic sucul de sfecla. In schimb, puteti opta pentru consumul de sfecla doar de cateva ori pe saptamana si amestecarea sucului de sfecla cu alte sucuri de fructe si legume, pentru a imbunatati aroma, pentru a adauga mai multi nutrienti si pentru a preveni consumul excesiv.

2. Varza rosie

Desi poate parea mai mult liliachie decat rosie, aceasta varza imparte multe dintre beneficiile sale cu fratii sai cruciferi precum kale, varza de Bruxelles si broccoli. Culoarea sa accentuata provine din antocianine, antioxidanti puternici care pot scadea riscul de tulburari ale creierului, cancer si boli cardiovasculare, potrivit unui studiu recent.

Varza rosie este bogata in vitamine si minerale. O ceasca de leguma rasa conţine 85% din necesarul zilnic de vitamina C, 42% de vitamina K si 20% de vitamina A. De asemenea, este o sursa excelenta de fibre, vitamina B6, potasiu si mgneziu.

Manancaţi varza rosie cruda, are o aroma intensa si nutrienti, potrivit unui studiu recent. Puteti, de asemenea, sa o consumaţi preparata, la abur, cu putina apa. Nu o tineti pe foc prea mult astfel leguma va retine cat mai multa antocianina, glucozinolate si alti nutrienti. Pentru un surplus de bacterii benefice, puteti pune varza la murat.

3. Rosiile

De la sosul folosit la paste pana la salata caprese proaspata, rosiile ofera beneficii nebanuite. Rosiile sunt o sursa excelenta de licopen, vitamina C si potasiu. Potrivit Institutului Nationale de Sanatate din SUA, aproximativ 85% din licopenul din dietele noastre provine din rosii proaspete si alte preparate din rosii.

In timp ce toate soiurile de tomate ofera beneficii nutritionale, rosiile gatite cu putin ulei faciliteaza absorbtia licopenului in organism.

4. Ardeiul rosu

Aceste legume dulci va pot oferi doza zilnica de vitamina A, tripleaza doza zilnica de vitamina C si au doar 30 de calorii. Sunt o alegere excelenta pentru imbunatatirea imunitatii si o piele radianta. Concentratia mare de vitamina C ajuta la prevenirea infectiilor. Consumati-i cruzi sau gatiti pentru un aport de vitamina B6, vitamina E si folat.

5. Ridichia

Aceste legume radacinoase picante se intalnesc si in familia cruciferelor. Ele sunt o sursa buna de vitamina C, folat si potasiu, iar o jumatate de ceasca de leguma rasa conţine 9 calorii, ceea ce face din ridichii o gustare excelenta. Spre deosebire de gustarile pe care le consumam, in mod obisnuit, la birou, continutul lor de fibre va va ajuta sa va simtiti satui si satisfacuti. In timp ce, in stare cruda, au cele mai multe vitamine, minerale si antioxidanti, sunt, de asemea, bogate in substante nutritive daca sunt conservate.

6. Ardeiul iute rosu

Condimentaţi mancarea si combateţi inflamatia cu ardei iute rosu. Acesta provoaca usturime, dar capsaicina din ardei ar putea ajuta la reducerea durerii. Cercetatorii, de asemenea, incearca sa gaseasca in capsaicina anumiţi compusi care combat cancerul.

In jur de 30 gr dintr-un aliment iute conţine doua treimi din necesarul dvs. zilnic de vitamina C, pe langa magneziu, cupru si vitamina A.

7. Cicoarea

Legumele verzi cu frunze sunt foarte cautate azi, dar cicoarea işi merita renumele. O singura cana din aceasta leguma are un continut mai mare, decat doza zilnica necesara, de vitamina K.

8. Salata cu frunze rosii

La fel ca cicoarea, salata cu frunze rosii este plina de nutrienti care ajuta la combaterea cancerului si a imbatranirii, potrivit Academiei de Nutritie si Dietetica. Dupa cartofi, salata este cea mai populara leguma in Statele Unite.

Salatele cu frunze verzi şi rosii sunt in general mai bogate in nutrienti precum antioxidanti si vitamina B6, decat alte legume asemanatoare. O cana de salata cu frunze rosii maruntite are aproape jumatate din necesarul dvs. zilnic de vitamine A si K. Frunzele de salata va vor ajuta, de asemenea, sa va mentineti hidrataţi – conţin 95% apa.

9. Rubarba

Doar pentru ca este adesea inclusa in deserturi, nu inseamna ca rubarba nu poate avea şi alte intrebuinţari. O cana de rubarba conţine calciu, potasiu, vitamina C si aproape jumatate din cantitatea necesara de vitamina K. Consumaţi rubarba fara mult adaos de zahar pentru a obtine cele mai multe beneficii pentru sanatate.

10. Ceapa rosie

Daca nu va place sa consumaţi aceasta leguma in stare cruda, o puteţi adauga in mancare pentru a o face mai hranitoare. Ceapa rosie contine organosulfuri, compusi care se gasesc in usturoi, praz şi ceapa. Aceste fitochimice pot imbunatati sistemul imunitar, pot reduce productia de colesterol si ajuta funcţiile ficatului.

Sulfurile aliate ajuta, de asemenea, la combaterea cancerului si a bolilor de inima, iar fibrele din ceapa rosie menţin sanatatea intestinului.

11. Cartofi rosii

Academia de Nutritie si Dietetica recomanda consumul de cartofi, al salatelor si rosiilor pentru a creste aportul de potasiu din organism si pentru a echilibra tensiunea arteriala. Cartofii rosii au un continut ridicat de potasiu, vitamina C, tiamina si vitamina B6.

Indiferent cum va place sa-i manancati, nu curaţaţi coaja. Coaja de cartofi este bogata in fibre si contine multe vitamine. Cartofii rosii contin, in special, multi fitonutrienti care dau culoarea roz sau rosie cojii.

La pachet

Legumele rosii constituie o parte importanta a unei diete sanatoase. Asigurati-va ca le includeti zilnic in meniul dvs., dar nu uitati sa folositi intreg curcubeul. Conform Departamentului Agriculturii din SUA, persoanele care mananca o mare varietate de legume si fructe prezinta un risc mai mic de aparitie a unor boli cronice.

Nu uitati sa mancati şi coaja legumelor pentru a beneficia de substantele fitochimice care combat cancerul si toate substantele lor nutritive. Desi exista suplimente pentru multe dintre aceste substante fitochimice precum licopenul, cercetarile au aratat ca acestea nu sunt la fel de eficiente. Consumaţi legumele intregi pentru a obtine toate beneficiile.

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere