Asociatia de Podiatrie
Literatura de specialitate a scos in evidenta doua situatii in care purtarea incaltamintei nepotrivite conduce la cresterea riscului de a dezvolta tulburari la nivelul membrelor inferioare. Acestea se refera la situatia persoanelor care sufera de diabet si la cea a persoanelor care prin natura meseriei sunt obligate la purtarea incaltamintei specifice de protectie. Problema apare cand nu se poarta o incaltaminte adecvata afectiunii cu care se confrunta pacientul sau propice pentru natura meseriei practicate.
Studiul documentar care a analizat 18 surse, articole din literatura de specialitate, evalueaza cercetari care au fost facute asupra incaltamintei nepotrivite purtate de persoanele cu diabet si de catre cei care practica meserii unde incaltamintea poate face diferenta intre normalitate si patologie. Citeste in continuare acest articol si descopera la ce probleme ale picioarelor se expun persoanele din aceste categorii.
In ultimii ani, diabetul zaharat a devenit o adevarata epidemie globala. Datele oficiale ale Federatiei Internationale a Diabetului arata ca 463 de milioane de persoane sufera de aceasta afectiune, la nivel global. Estimarile pentru viitor sunt sumbre: in 2045 vor fi 700 de milioane de persoane cu diabet.
Datorita gamei variate de complicatii care pot aparea din cauza diabetului, precum neuropatia diabetica si piciorul diabetic, persoanele cu aceasta afectiune trebuie sa fie foarte atente la orice modificari care apar la nivelul membrelor inferioare si la ce fel de incaltaminte poarta.
Literatura de specialitate analizata arata ca exista o legatura directa intre purtarea unei incaltaminte nepotrivite si dezvoltarea unei ulceratii la nivelul picioarelor. Studiile au raportat ca ulceratiile apar datorita purtarii incaltamintei nepotrivite si a traumelor minore pe care aceasta le poate cauza.
In determinarea riscului fiziologic de a dezvolta o ulceratie la nivelul picioarelor, se iau in considerare marimea incaltamintei (lungimea, latimea si volumul pantofului), stilul incaltamintei de exterior si interior, tipul de fibre din care sunt confectionate sosetele, dar si daca pacientul si-a achizitionat incaltaminte noua in ultimele 6 luni sau daca i-a fost recomandata o incaltaminte speciala.
Doua surse analizate au demonstrat ca o incaltaminte este nepotrivita pentru o persoana cu diabet daca exista o diferenta de jumatate de marime intre picior si respectiva incaltaminte. Unul dintre aceste studii desfasurat pe 235 de persoane cu diabet a raportat faptul ca 60% dintre acestia purtau o incaltaminte cu o diferenta de jumatate de numar mai mica intre marimea piciorului si incaltaminte.
Un alt studiu desfasurat pe 100 de persoane cu diabet a aratat ca doar 24% din aceste persoane purtau marimea corecta la incaltaminte, atat ca lungime, cat si ca latime in timp ce sedeau, iar 20% in timp ce stateau in picioare. Pe langa riscul de aparitie a ulceratiilor, persoanele cu diabet care poarta incaltaminte nepotrivita se expun si la durere la nivelul membrelor inferioare, limitari functionale si caderi.
E important de mentionat ca ulceratiile la persoanele cu diabet se pot suprainfecta si pot conduce, intr-un final, la amputatii minore sau majore care nu doar ca scad calitatea vietii, ci si o pun in pericol.
Un alt studiu desfasurat pe un esantion de 568 de persoane cu diabet si neuropatie periferica, care a analizat doar latimea incaltamintei purtate, a scos la iveala faptul ca aceste persoane au partea anterioara a picioarelor mai lata decat marimile standard ale producatorilor. In acest sens, studiul desfasurat pe 100 de persoane cu diabet a mai aratat ca 46% dintre acestea purtau o incaltaminte mai ingusta decat era nevoie.
Riscul de a dezvolta o ulceratie la nivelul piciorului este de 5.1 mai mare la persoanele cu diabet care poarta o incaltaminte nepotrivita cu cel putin o diferenta de o marime intre picior si respectiva incaltaminte.
Abraham Lincoln, presedintele american care a abolit sclavia, spunea ca “umblu incet, dar nu merg inapoi”. El a folosit o metafora pentru a transmite faptul ca lua deciziile incet, insa analizand foarte bine si aducand argumente in defavoarea pripei, putem spune ca celebra sa vorba se potriveste cu ideea din spatele purtarii incaltamintei in functie de natura meseriei practicate . Este important sa nu accepti un compromis de dragul activitatii si sa risti tulburari la nivelul picioarelor. Trei studii documentare demonstreaza aceasta realitate.
Un prim studiu desfasurat pe 208 mineri a aratat ca cizmele purtate de catre acestia erau mult mai inguste decat marimea reala a piciorului, dar, in acelasi timp, erau si mai mari cu una sau chiar doua marimi. Pentru mineri, incaltamintea este vitala pentru integritatea lor fizica, deoarece se confrunta cu diverse suprafete de contact: denivelate, ude sau instabile. Totodata, studiul a concluzionat ca minerii au facut un posibil compromis in legatura cu lungimea cizmelor, pentru ca marimile potrivite lor ca si lungime aveau dezavantajul de a fi prea inguste, in zona calcaiului si a degetelor.
In acest caz, problema se pune din punctul de vedere al producatorului care trebuie sa regandeasca design-ul incaltamintei pentru mineri. Minerii au declarat ca aceste cizme sunt bune pentru activitatea lor, insa nu sunt comfortabile. Studiul a folosit metoda scanarii 3-D pentru a analiza corespondenta intre marimea piciorului minerilor si cizmele pe care le purtau. Un alt studiu analizat coroboreaza aceasta nepotrivire cu aparitia durerilor de la nivelul picioarelor a minerilor.
O alta categorie profesionala expusa la probleme la nivelul membrelor inferioare sunt alpinistii. Un studiu desfasurat pe un esantion de 56 de alpinisti, cu minim un an de experienta, a revelat faptul ca 98% dintre acestia purtau o incaltaminte foarte ingusta. Mai mult, 91% dintre acesti alpinisti au raportat dureri la nivelul picioarelor, ca urmare a purtarii incaltamintei prea inguste, insa au acceptat acest compromis, deoarece astfel isi asigurau o aderenta mai buna intre incaltaminte si suprafata de contact. Ca sa amelioreze durerea, 76.8% dintre acesti alpinisti au recunoscut ca se descaltau intre reprizele de catarat. Din pacate, deformarile de la nivelul picioarelor si hallux valgus-ul apar frecvent la aceasta categorie de persoane.
Ne intoarcem astfel la vorba lui Abraham Lincoln: “umblu incet, dar nu merg inapoi.” Merita sa purtam o incaltaminte nepotrivita care ne aduce beneficii in munca noastra, insa care ne expune la tulburari la nivelul picioarelor?
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Asociatia de Podiatrie