Sursa News Medical
Ce este neuropatia periferica diabetica?
Neuropatia periferica diabetica este o afectiune cauzata de nivelul ridicat de zahar din sange pe termen lung. Ea provoaca leziuni ale nervilor care pornesc din maduva spinarii si merg spre picioare si brate. Unele persoane nu prezinta niciun simptom, pentru altele simptomele pot fi debilitante.
Intre 60 -70% dintre persoanele cu diabet zaharat au o forma de neuropatie, potrivit Institutului National al Diabetului si al Bolilor Digestive si Renale.
Neuropatia periferica, cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica, afecteaza gambele, talpile picioarelor, degetele de la picioare, mainile si bratele.
Multe persoane nu stiu ca au diabet si de aceea nu constientizeaza faptul ca diabetul zaharat poate cauza unele dintre simptomele pe care le au.
Afectarea nervilor este rezultatul nivelului ridicat al glucozei din sange pe perioade lungi de timp. Nu este foarte clar de ce nivelul ridicat al zaharului din sange afecteaza nervii.
O serie de factori pot juca un rol in deteriorarea fibrelor nervoase. Potrivit Clinicii Mayo, o componenta posibila este interactiunea dintre vasele de sange si nervi.
Alti factori includ hipertensiunea arteriala si nivelul colesterolului si inflamatia nervilor.
Neuropatia periferica diabetica apare de obicei la nivelul gambelor si al talpilor si ulterior poate aparea la maini si brate.
Uneori este posibil sa nu va simtiti picioarele in timp ce mergeti.
Alteori, veti simti furnicaturi si senzatia de arsura in maini sau picioare, sau s-ar putea sa aveti senzatia ca purtati sosete sau manusi.
2. Uneori este posibil sa aveti dureri acute care apar brusc, iar alteori pot aparea crampe
De asemenea, este posibil sa va scape din miini diverse obiecte, si acest lucru apare ca urmare a neuropatiei periferice diabetice.
3. Mersul cu miscari nesigure sau chiar pierderea echilibrului poate fi rezultatul neuropatiei diabetice
In aceasta situatie purtarea pantofilor ortopedici va poate fi adesea de folos.
Pierderea coordonarii miscarilor este un semn comun al neuropatiei periferice diabetice. Adesea, slabiciunea musculara afecteaza gleznele, ceea ce va poate provoca dezechilibru in timpul mersului. Amorteala picioarelor poate contribui, de asemenea, la pierderea echilibrului.
Acesta este rezultatul unui dezechilibru in repartizarea greutatii pe talpi in timpul mersului datorat disfunctiilor nervilor periferici, care pot afecta musculatura.
Un tip de deformare la nivelul labei piciorului se numeste deget in ciocan si apare atunci cand unul dintre cele trei degete, dintre degetul mare si degetul mic, dezvolta o deformatie la nivelul articulatiilor.
5. Este posibil sa observati rani sau vezicule pe picioare pe care nu stiati ca le aveti
Exista riscul sa va raniti si sa nu simtiti nimic in acel moment.
Uneori puteti pierde senzatia de durere sau ranire din cauza deteriorarii terminatiilor nervoase. Acest lucru poate fi foarte periculos. De exemplu, va putea opari cu apa fierbinte deoarece nu simtiti un raspuns dureros la caldura.
6. Neuropatia periferica diabetica poate duce, de asemenea, la senzatii extreme
La atingerea unei ceasti cu cafea calda puteti avea senzatia ca este foarte fierbinte si invers, o mana rece poate parea de-a dreptul inghetata. Puteti avea senzatia de maini sau picioare fierbinti sau reci fara niciun motiv aparent.
7. Simptomele neuropatiei periferice diabetice se agraveaza adesea in timpul noptii
Este posibil sa suferiti atat de mult incat chiar si cutele unui cearsaf de pat sa provoace dureri insuportabile, care sa va afecteze somnul.
Puteti gestiona aceste simptome cu ajutorul medicului dvs. si cu un tratament medical adecvat.
Limitati consumul de alcool si tutun daca aveti neuropatie diabetica. Acestea va pot agrava simptomele.
O alimentatie echilibrata este importanta, deficientele de vitamine pot agrava boala. Persoanelor care urmeaza un tratament cu metformin medicul ar trebui sa le prescrie si un supliment de vitamina B-12.
Ranile netratate adesea duc la infectii care se pot raspandi la oase. Iar infectia la nivelul oaselor poate duce la amputarea picioarelor si a degetelor de la picioare.
Consultati medicul in mod regulat si semnalati imediat orice afectiune observata.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical