VIDEO: Cat de mare este riscul de obezitate si diabet la copiii de astazi – adultii de maine

Pavel Adriana | Rubrica: Cauze diabet la copii | 9 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Copiii de astazi ai Romaniei au risc de obezitate si diabet mai mare decat am crede.
Stilul de viata nesanatos, alimentele tentante si bogate caloric ce se gasesc la tot pasul, precum si alte obiceiuri nesanatoase din familie, sunt printre principalii factori care fac ca prevalenta obezitatii si a prediabetului la copii sa fi una surprizantor de mare.

Ca urmare a unei evaluari asupra elevilor claselor a V-a (10-11 ani) din unititile de invatamant din Ploiesti, s-a constatat ca 30,16% (405 copii) din cei 1.343 de copii evaluati au risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.

Evaluarea copiilor a fost realizata in cadrul programului inCerc sustinut de Medicover si Synevo Romania. Acum, in acelasi program vor intra si copiii din Cluj.

Vorbim de toate unitatile din invatamant din Ploiesti si Cluj-Napoca, practic ne dorim sa ajungem la toti copiii de clasa a V-a. Etapa a doua este cea de consiliere in care sunt invitati toti copiii care au risc de a dezvolta diabet de tip 2 alaturi de familiile lor, pentru a-i invata, a-i ajuta sa depaseasca momentul in care se afla. Ei vor invata ce inseamna un stil de viata ordonat, ce trebuie sa faca din punct de vedere al nutritiei, al sportului si sa beneficieze si de spijinul psihologilor care sunt parte din program, dar si al medicului, pentru ca medicul are rolul lui de a-i face sa inteleaga care sunt riscurile din punct de vedere medical „, a declarat pentru Diabet AZ, George Instrate, Director General al Asociatiei Medicover.

Programul inCerc a scos la lumina si alte date ingrijoratoare. De exemplu, pe langa risc crescut de diabet, copiii evaluati, in procent de 20 % au fost identificati si cu hipertensiune arteriala.

Acesti 30 % dintre copiii cu suprapondere si obezitate au intrat deja intr-un program special de instruire in care exista medic nutritionist, specialist de exercitii fizice si psiholog. Sunt deja rezultate. O mare parte dintre ei au scazut in greutate, s-au obtinut ameliorari, dar ei vor ramane in continuare dispensarizati„, a declarat prof. dr. Maria Mota, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice pentru Diabet AZ.

Datele obtinute in urma acestei evaluari sunt comparate cu studiul PREDATORR, care s-a realizat pe populatia adulta in ceea ce priveste riscul de diabet.

Cred ca este foarte important ca aceste rezultate se pot extrapola. Noi stim din Uniunea Europeana ca in majoritatea tarilor, obezitatea la copil depaseste 20% iar Romania face parte din UE cu bune si cu rele. Cred ca aceste date reprezinta un semnal clar de alarma ca este nevoie de un program de preventie. Studiul PREDATORR care s-a derulat intre 2011 – 2014 in Romania si de care m-am ocupat personal, s-a derulat pe populatia adulta, dar e o mare legatura intre aceste doua studii. Acest copii vor fi adultii de maine. Obezitatea aparuta acum se agraveaza in timp. Evolutia naturala este de crestere, nu de scadere a greutatii„, a mai declarat prof dr. Maria Mota pentru Diabet AZ.

Deocamdata, in acest program au fost evaluati copiii din Ploiesti si urmeaza si cei din Cluj-Napoca, dar initiatorii proiectului au in vedere ca informatiile sa ajunga la cat mai multi copii. Dascalii vor avea un rol important.

Pentru mediul urban, dar si pentru celelalte orase in care nu reusim sa ajungem, dezvoltam o serie de lectii multimedia pe care vrem sa le punem la dizpozitia Ministerului Educatiei, in primul rand sii ulterior a dirigintilor pentru ca acestia sa inteleaga ce inseamna o nutritie corecta, un stil de viata sanatos, ce inseamna sa faca sport si ce efect au toate acestea asupra organismului „, a mai declarat directorul general al Asociatiei Medicover pentru Diabet AZ.

Reporter: Adriana Pavel

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere