Pavel Adriana | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 16 octombrie 2018
Un studiu realizat de Uber Eats si YouGov in 9 tari europene arata ca 1 din 4 oameni mananca aceleasi feluri de mancare in fiecare zi. Ce mananca angajatii romani si la ce ora, aflati in randurile urmatoare
Sandvisul pregatit acasa este cel mai consumat fel de mancare la pranz (63%). Urmeaza pizza (51%), burgerii (40%) si salatele (39%).
De asemenea, studiul arata si ca timpul dedicat pranzului la munca s-a scurtat considerabil. In medie, un angajat acorda aproximativ 30 de minute mesei, iar datekle arata ca 32% dintre angajati nu isi iau deloc aceasta pauza.
In plus, peste 50% dintre cei care mananca la birou isi savureaza pranzul chiar pe birou, in vreme ce 30% lucreaza in timp ce mananca.
Studiul a mai relevant ca obiceiurile alimentare difera destul de mult de la o tara la tara. Astfel, polonezii sunt cei mai predispusi sa manance acelasi lucru zi de zi, in vreme ce olandezii variaza cel mai mult meniul de pranz – doar 18% dintre ei mananca acelasi lucru in fiecare zi. Tot polonezii sunt cei care isi iau cele mai scurte pauze de pranz (26 de minute), in timp ce portughezii isi iau nu mai putin de 59 de minute.
Studiul a aratat ca cel mai putin probabil sa nu-si ia deloc o pauza de pranz sunt romanii (32%). Romanii sunt, totodata, cei mai predispusi sa-si ia masa pe birou, in timp ce lucreaza, pe cand majoritatea suedezilor aleg sa manance in spatiile comune de la locul de munca.
Mai mult de 84% dintre romanii care au participat la studiu se declara frustrati de rutina de pranz si de optiunile disponibile. Ca urmare, tot mai multi incep sa apeleze la aplicatiile de livrare de mancare.
Cercetarea Uber Eats mai arata ca 61% dintre persoane mananca intre orele 12 si 13. Singurii europeni care iau masa de pranz mai tarziu sunt spaniolii, majoritatea preferand sa manance intre orele 13 si 14.
Studiul legat de obiceiurile de pranz ale angajatilor europeni a fost realizat pe un esantion de peste 8.000 de adulti din Austria, Belgia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania si Suedia.
Anual, la data de 16 octombrie, circa 130 de state ale lumii marcheaza Ziua mondiala a alimentatiei.