Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie diabet | 17 octombrie 2018
Unul dintre beneficiile consumului moderat de coacaze negre este acela de a contribui la eliminarea grasimii abdominale. Exact acelasi beneficiu il aduce si consumul de afine. Ele sunt importante adjuvante in diabetul zaharat
Studii realizate la Universitatea Michigan au aratat ca un consum constant de afine si de coacaze negre este de real ajutor in curele de slabire. Totodata antioxidantii si fibrele din afine au un rol esential in ajutarea organismului de a dizolva colesterolul, asa explicandu-se de ce afinele sunt bune in problemele metabolice. Un alt avantaj al consumului de afine este acela ca ajuta la normalizarea glicemiei Nu in ultimul rand sunt studii care arata ca afinele au si rolul de a preveni bolile cardiovasculare si diabetul zaharat de tip 2.
O portie de afine valoreaza cat 3 pastile cu vitamine, cu mentiunea ca vitaminele A, E, F, PP si B (B1 si B2) continute de afine sunt mult mai usor de asimilat, deoarece sunt in formula naturala. Fructul proaspat de afin, dar si cel uscat ajuta la regenerarea vaselor de sange, la normalizarea glicemiei si la regenerarea purpurei retinei. Creste sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizeaza infectiile din intestin, dilata usor vasele coronare, protejeaza organismul contra radioactivitatii. Mirtilina, o substanta continuta de fructe si frunze, penetreaza celula bacteriei si ii slabeste vitalitatea, iar administrata intern, scade glicemia.
Un alt beneficiu este ca ele contribuie la scaderea colesterolului si a trigliceridelor marite. Mai exact, o jumatate de kilogram de afine consumat zilnic asigura mai mult de 50% din necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman. Ajuta la reducerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor din sange. La persoanele care consuma vreme de cateva saptamani afine in doze suficiente se produce o scadere a nivelului colesterolului total si al colesterolului negativ (LDL) in medie cu peste 10%.
Adjuvant in diabet – se consuma cate 300 de grame de afine zilnic, pe o perioada cat mai lunga de timp. Inca nu se stie exact de ce, dar acest tratament simplu ajuta la stabilizarea valorilor glicemiei – un element de maxima importanta la diabetici, mai ales la cei insulino-dependenti. In plus, cura cu afine previne bolile cardiovasculare, care sunt principala si cea mai periculoasa complicatie a diabetului.
Aceste fructe contin o cantitate foarte mare de vitamina C, de trei ori mai mult decat portocalele. De asemenea, contin vitaminele A, B1, B2, B3, B6, magneziu, potasiu, calciu, sodiu, fier, cupru, zinc, fosfor, mangan, cupru, substante proteice.
Coacazele sunt indicate in cazul diabetului zaharat, gripei, tulburarilor de vedere, revigoreaza si tonifica organismul, combat astenia, oboseala, intaresc imunitatea, reduc inflamatiile, alergiile, regleaza tranzitul intestinal, scad colesterolul, tensiunea. Ele sunt considerate de real ajutor in afectiuni precum: rinite alergice, bronsite, astm, diabet, dermatoze, hepatita, ciroza.