Articolul este realizat de Dr Erica Vulcan
La nivel mondial, la ora actuala, exista 425 de milioane de persoane cu diabet zaharat. Se estimeaza ca, pana in anul 2045, numarul acestora va creste la 629 milioane de persoane cu diabet zaharat. Conform studiului PREDATORR, demarat in anul 2013, 11.6 % din populatia Romaniei, adica aproximativ 2 milioane de persoane sufera de diabet zaharat.
Daca nu este tratat corespunzator, diabetul zaharat poate duce la complicatii grave, cum ar fi retinopatia, boala cronica de rinichi, amputarea picioarelor, boala cardiaca si accidentul vascular cerebral (AVC). Persoanele care sufera de diabet zaharat au un risc de 2-4 ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral, decat persoanele care nu au diabet zaharat. De asemenea, aceste persoane pot prezenta accidente vasculare cerebrale la varste mult mai tinere, spre deosebire de persoanele fara diabet.
Relatia dintre diabetul zaharat si accidentul vascular cerebral are legatura cu modul in care organismul foloseste glucoza, principala sursa de energie a organismului, pentru a o transforma in energie. In mod normal, dupa ce alimentele sunt digerate, sangele transporta glucoza la nivelul celulelor. Pentru ca glucoza sa intre in celule, pentru a fi apoi transformata in energie, are nevoie de un hormon, numit insulina, produs de catre pancreas.
La persoanele cu diabet zaharat pancreasul nu produce insulina (diabet zaharat de tip 1) sau organismul nu poate folosi eficient insulina produsa de catre pancreas ceea ce va duce in timp la suprasolicitarea pancreasului si la scaderea secretiei de insulina (diabet zaharat de tip 2).
Astfel, pacientii cu diabet zaharat vor avea un nivel crescut al glucozei in sange, numit hiperglicemie, dar celulele lor nu pot utiliza glucoza pentru a o transforma in energie. In timp, acest nivel crescut al glucozei in sange poate duce la cresterea depozitelor de grasime sau la formarea cheagurilor in interiorul vaselor de sange, proces cunoscut sub numele de ateroscleroza. Acestea, pot ingusta sau bloca vasele de sange de la nivelul creierului sau gatului, intrerupand fluxul sangvin si oxigenul care trebuie sa ajunga la creier, provocand un accident vascular cerebral.
Diabetul zaharat reprezinta un factor de risc independent pentru accidentul vascular cerebral, dar, in general persoanele cu accident vascular cerebral prezinta si alti factori de risc. Unii dintre acesti factori nu pot fi modificati, altii pot fi modificati sau tratati.
Factorii de risc nemodificabili sunt reprezentati de: varsta peste 55 ani, etnia (rasa afro-americana), sexul feminin, antecedentele personale patologice de accident vascular cerebral sau boli cardiace si istoricul familial de boli cardiovasculare.
Factorii de risc care pot fi modificati sau tratati includ fumatul, consumul excesiv de alcool, folosirea drogurilor ilegale, sedentarismul, hipercolesterolemia (nivel crescut al colesterolului in sange), ateroscleroza carotidiana, accidentele ischemice tranzitorii, fibrilatia atriala sau alte afectiuni cardiace, sindromul metabolic, sindromul de apnee in somn, anumite afectiuni hematologice.
Sindromul metabolic este un grup de anomalii clinico-metabolice, care creste atat riscul de diabet zaharat de tip 2, cat si riscul de accident vascular cerebral. Sindromul metabolic este definit ca prezenta concomitenta a cel putin 3 dintre urmatoarele criterii: circumferinta abdominala crescuta (> 88 cm la femei, > 102 cm la barbati), tensiune arteriala crescuta (> 130/85 mm Hg sau prezenta medicatiei hipotensoare), glicemie bazala crescuta (> 100 mg/dl sau prezenta medicatiei hipoglicemiante), hipertrigliceridemie (> 150 mg/dl sau prezenta medicatiei pentru scaderea trigliceridelor) si HDL colesterol (numit si “colesterol bun”) scazut (< 40 mg/dl la barbati, < 50 mg/dl la femei).
De aceea, daca ai diabet zaharat si nu numai, exista cativa pasi pe care trebuie sa-i faci pentru a ti mentine inima si vasele de sange sanatoase si pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. Iata care sunt:
De asemenea, este foarte important sa intelegi ca, indiferent daca ai diabet sau nu, accidentul vascular reprezinta o urgenta medicala, iar daca tu sau cineva care se afla in apropierea ta prezinta oricare dintre urmatoarele simptome, trebuie sa suni imediat la 112:
Articolul este realizat de Dr Erica Vulcan
Medic specialist diabetolog, RMN Diagnostica Brasov.