Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 5 noiembrie 2018
In cazul diabetului zaharat tip I regimul alimentar este foarte important pentru realizarea unui bun management al bolii.
Datele statistice arata ca intre 6 si 10% dintre persoanele cu diabet zaharat tip 1 dezvolta si intoleranta la gluten sau asa cum se mai numeste enteropatie glutenica ori boala celiaca.
„Este vorba despre o afectiune determinata genetic, declansata tot prin mecanisme autoimune, practic este o reactie alergica la proteina din cereale. In ultimii ani se face screeningul acesteia, se fac dozarile de anticorpi la copii pana la pubertate, chiar daca nu sunt gratuite. Daca acesti anticorpi sunt crescuti se fac alte analize. Ce se intampla de fapt? Persoana in cauza prezinta un tip de reactie alergica la gluten ( o proteina din foarte multe cereale), rezultand de cele mai multe ori simptomatologie digestica. Aceasta simtomatologie este uneori foarte zgomotoasa cu sindrom diareic acut/cronic, cu impact asupra cresterii, dezvoltarii fertilitatii in viata de adult dar si cu risc pe termen mediu si lung de alte patologii: metabolica, osoasa, risc cancerigen”, a explicat Laura Barna, medic primar pediatrie cu supraspecializare diabet la Centrul Buzias, in cadrul conferintei ”Noi si diabetul”, organizata de Asociatia Sprijin pentru Diabet.
Specialistul a mai spus si ca aceasta dieta este restrictiva, costisitoare, greu de respectat, cu un continut crescut caloric, glucidic, dar si cu index glicemic crescut. Totodata, medicul sustine ca desi aceasta dieta a devenit o moda in ultimii ani, ea trebuie respectata acolo unde chiar este necesar si unde analizele arata ca exista o intoleranta la gluten.