Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Un nou studiu (al carui coautor este Nigel Brockton, PhD, director de cercetare la AICR -Institutul American de Cercetare a Cancerului) care a revizuit datele din ultimii 30 de ani despre dieta, greutate corporala, activitate fizica si cancer, a confirmat ca exista o legatura intre cancer si modul de viata, si ofera recomandari bazate pe dovezi privind reducerea riscului de cancer.
Produs de AICR si de Fondul de Cercetare Mondiala a Cancerului, acest studiu rezuma date de la 51 milioane de oameni, incluzand 3.5 milioane de cazuri de cancer cu 17 puncte de plecare. Este un studiu cu date de calitate, ce provin in principal din studii de cohorta si trialuri control-randomizate care au cel mai mare nivel de evidenta.
Acest studiu confirma rezultatele recente ale unui alt studiu publicat de revista The Lancet Diabetes and Endocrinology care concluzioneaza ca excesul ponderal (sau obezitatea), este o cauza pentru cel putin 12 forme de cancer, dupa cum urmeaza : hepatic, ovarian, prostatic (avansat), gastric (zona cardiala), orofaringeal, colorectal, mamar (in postmenopauza), vezicular biliar, renal, esofagian (adenocarinom), pancreatic si endometrial. In cadrul unui chestionar din 2017 privind constientizarea cancerului, mai putin de 50% dintre repondenti stiau ca excesul ponderal sau obezitatea se asociaza cu cancerul.
Conform Dr. Brockton, cele 10 recomandari sunt pasi practici si realizabili pe care fiecare poate sa ii urmeze pentru a reduce riscul de cancer.
Prima recomandare este de a avea o greutate normala, avand in vedere dovezile multiple ca o masa adipoasa crescuta se asociaza cu risc crescut de cancer.
Urmatoarele 2 recomandari se refera la pastrarea unei activitati fizice si consumul unei diete bogate in cereale integrale, legume, fructe si boabe. Aceste recomandari reduc atat riscul de cancer dar si previn aparitia obezitatii sau excesului ponderal.
Urmatoarele 4 recomandari se axeaza pe limitarea consumului anumitor produse; mai exact a mancarurilor tip fast-food si a celor intens procesate cu continut crescut de grasimi, amidon si zaharuri; a carnii rosii si/ sau procesate; a bauturilor indulcite, snacks-urilor, produselor de panificatie, a alcoolului. Abandonarea fumatului se asociaza de asemenea cu reducerea riscului de cancer.
Cea de a opta recomandare este limitarea excesului de suplimente alimentare pentru preventia cancerului; in schimb, scopul este aportul de nutrienti prin intermediul unei diete echilibrate.
Ultimele 2 recomandari se centreaza pe anumite subgrupuri populationale.
Mamele ar trebui sa alapteze copiii pe cat posibil, reducand riscul de cancer mamar si de obezitate infantila. Aceasta recomandare este in concordanta cu cea a Organizatiei Mondiale a Sanatatii care indruma la alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata si apoi pana la 2 ani sau mai mult, asociat cu mancaruri complementare adecvate.
Alt subgrup este cel al persoanelor care deja au primit diagnosticul de cancer. Este necesara accentuarea rolului important al dietei, nutritiei, activitatii fizice si a greutatii corporale in lupta cu cancerul. FIecare persoana recent diagnosticata cu cancer ar trebui sa consulte imediat un specialist nutritionist care poate sa ia in considerare toate caracteristicile pacientului.
Bibliografie: Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. World Cancer Research Fund/AICR. 2018.
Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov