Anca Rusen | Rubrica: Neuropatie diabetica | 14 decembrie 2018
Lupta impotriva diabetului zaharat presupune o abordare complexa, pe mai multe paliere, care incepe cu preventia primara si continua cu diagnosticarea precoce, screeningul pentru complicatii si ingrijirea interdisciplinara completa. Neuropatia diabetica, una dintre complicatiile cronice ale diabetului, afecteaza pâna la 66% dintre persoanele cu diabet. Desi in multe cazuri pacientii nu stiu ca au aceasta complicatie, neuropatia diabetica ar putea fi depistata in stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening. Un tratament adecvat, inca de la inceput, ajuta la imbunatatirea evolutiei bolii (care, in lipsa unui control eficient, poate conduce la aparitia ulceratiilor, un factor de risc pentru amputatiile la nivelul picioarelor) si reduce astfel impactul asupra calitatii vietii, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Societatea de Neuropatie Diabetica si citat de Agerpres.
Specialistii de la Asociatia Americana de Diabet, spun ca screeningul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 si la cinci ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel putin anual, releva sursa citata.
Screeningul presupune anamneza pacientului si o serie de teste clinice, se explica in comunicatul citat de Agerpres.
In jur de 1 din 10 pacienti prezinta simptomatologie evidenta de neuropatie diabetica, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, in timp ce dupa 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ 1 din 2 pacienti are semne clinice de neuropatie, a explicat presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, prof. dr. Gabriela Radulian, citata in comunicat.