Dr. Mihaela Dan: Pasta de dinti cu calciu nu inlocuieste pasta uzuala

Anca Rusen | Rubrica: Stiri diverse | 6 februarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Atunci cand consumul unor alimente si bauturi fierbinti sau reci sau o simpla gura de aer intr-o zi mai racoroasa provoaca disconfort chiar si in lipsa cariilor dentare, acesta poate fi un semn clar al demineralizarii smaltului dentar. In astfel de cazuri, Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca o pasta de dinti cu calciu poate fi o solutie eficienta si la indemana pentru a trata sensibilitatea dentara si a ne bucura in continuare fara griji de mancarurile si bauturile preferate.

In mod normal, pH-ul gurii este apropiat de neutru, insa de cate ori mancam sau bem ceva acest echilibru se schimba prin acumularea de acizi, rezultati din descompunerea alimentelor sau din compozitia lor si a a bauturilor.

Sucurile acidulate, bauturile alcoolice, sucurile de fructe proaspete produc un pH acid, iar mentinerea unui astfel de pH pe perioade indelungate ale zilei duce la scoaterea calciului din dinti, acumularea placii bacteriene si a tartrului si aparitia cariilor. Acesta este motivul pentru care toti stomatologii recomanda sa evitam rontairea alimentelor intre mese si consumarea bauturilor putin cate putin, pentru a nu mentine dintii intr-o baie constanta de acid, a spus specialistul ortodont.

Specialista mai spus si ca organismul este pregatit cu propriul sistem de aparare impotriva acizilor – saliva.

Saliva spala dintii de acizi, iar prin compozitia ei neutralizeaza acizii si favorizeaza remineralizarea intr-o oarecare masura a smaltului. Insa cand acest sistem de aparare este depasit de producerea unei cantitati mari de acizi, el trebuie ajutat din exterior: pasta cu calciu este un remediu eficient in aceasta situatie”, a completat medicul.

Cand este recomandata

Pasta cu calciu contine un ingredient activ numit Recaldent. Peptidele din compozitia acestei paste leaga calciul si fosfatii de suprafata smaltului, reparand zonele de demineralizare superficiala, fapt pentru care poate fi recomandata in situatii diverse, de la cazuri de sensibilitatea dentara, cand este utilizata alaturi de alte metode de desensibilizare, pana la situatii de demineralizare a smaltului ca urmare a varsaturilor din sarcina sau a refluxului gastro-esofagian.

Unii medici vor recomanda pasta de dinti cu calciu si dupa albirea dentara, pentru remineralizarea smaltului dentar si reducerea sensibilitatii. De asemenea, beneficiile ei sunt de ajutor in timpul si dupa tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix, pentru a evita aparitia petelor albe la persoanele care nu au reusit sa mentina o igiena dentara foarte buna. In unele situatii, in functie de varsta pacientului, pasta de dinti cu calciu poate ameliora aspectul smaltului dentar in cazul celor care prezinta pete albe pe dinti fie din nastere, fie aparute ulterior, a mai spus specialistul.

Cum se foloseste pasta de dinti cu calciu

Cel mai important lucru pe care orice persoana trebuie sa il stie este ca pasta de dinti cu calciu nu inlocuieste pasta de dinti uzuala.

Pasta de dinti cu calciu se pune in gutiera sau se aplica cu degetul pe suprafata dintilor, dupa periajul obisnuit cu o pasta uzuala. Se lasa pe dinti sa actioneze timp de 5 minute, dupa care se clateste gura cu apa, a mai spus specialistul ortodont.

Asa cum este de asteptat cu orice pasta de dinti care promite sa rezolve anumite probleme, rezultatele nu vor aparea dupa un singur periaj, dar cu o utilizare repetata timp de cateva saptamani va putea fi observata o ameliorare treptata si de lunga durata a sensibilitatii dentare.

Asadar, desi smaltul dentar este cel mai dur tesut din organism, in lipsa unei ingrijiri adecvate, problemele estetice si de sanatate dentara nu vor intarzia sa apara. Medicul stomatolog este cel care poate ajuta cu solutiile optime pentru a trata sau chiar preveni din timp eventuale probleme orale.

 

Etichete: / / / / /

Pe acelasi subiect:


Este laptele asa de sanatos pe cat credem?

Sanatatea orala si diabetul zaharat

Ce aliment / ingredient sa evitam sau ce combinatii alimentare?

Sucurile din fructe si diabetul zaharat

Dieta pacientului diabetic dupa perioada sarbatorilor

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere