Anca Rusen | Rubrica: Mentinerea greutatii optime | 6 februarie 2019
Imbatranirea este un proces firesc al vietii prin care trecem toti. Cu toate acestea, sunt cazuri în care imbatranirea survine mult mai devreme decat este firesc din punct de vedere biologic. Principalul vinovat este stilul de viata haotic alcatuit din alimentatie nesanatoasa, alimente procesate, dar si fumatul, sedentarismul, obezitatea, stresul si consumul de alcool in mod regulat.
Un consum constant de zahar poate avea consecinte nefaste asupra intregului organism, inclusiv poate duce la imbatranirea prematura. Mai grav este ca anumite alimente din comert contin zahar, iar noi nici nu am banui acest lucru. De exemplu, zaharul se gaseste in cartofi, fructe, cereale, ketcup, sosuri, supe, dressinguri pentru sosuri si salate. Un consum frecvent de zahar duce la aparitia cariilor, la dezvoltarea bolilor de inima, creste riscul de aparitie al cancerului. De asemenea, zaharul favorizeaza aparitia obezitatii la copil si la adult, creste riscul de diabet zaharat tip 2, slabeste sistemul imunitar si degreleaza intre metabolismul calciului in corp fapt ce duce in ani la aparitia osteoporozei.
De asemenea si obezitatea este un alt factor de risc pentru aparitia diabetului zaharat, a bolilor de inima sau a imbatranirii premature. Sunt studii care spun ca la persoanele obeze reducerea cu 10-15% a greutatii corporale este echivalenta cu o scadere a varstei biologice cu 5 ani.
Fumatul este extrem de nociv, acesta duce la aparitia radicalilor liberi si creste stresul oxidativ din corp. Intr-un cuvant, cei care fumeaza sunt expusi riscului de imbatranire prematura.