Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Tratamentul stomatologic al pacientului diabetic este foarte similar cu cel al unui pacient obisnuit, atata vreme cat boala este tinuta sub control. In cazul in care ne confruntam cu aceasta afectiune, doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat pentru Diabet AZ care sunt masurile de preventie necesare pentru ca orice vizita la cabinetul stomatologic sa se desfasoare fara eventuale complicatii.
Exista anumite proceduri, in special cele sangerande, care sunt contraindicate la pacientii la care boala este decompensata, cazuri in care trebuie asteptat pana cand glicemia este adusa la valori normale, iar pacientul este stabilizat. Dupa anumite tratamente este recomandata administrarea de antibiotice, deoarece predispozitia spre infectii este mai mare la persoanele care sufera de diabet. Din fericire, desi pare sa aiba sanse mai mici de reusita, chiar si implantul dentar poate fi aplicat in anumite cazuri, analizate cu grija de catre medicul specialist.
Iata cateva masuri de precautie care revin in sarcina personalului medical
Este important ca medicul sa solicite cat mai multe informatii despre boala pacientului. Nu trebuie trecute cu vederea nici masurarea pulsului, tensiunii si glicemiei, cu un glucometru aflat in dotarea cabinetului.
Este recomandat ca programarea sa aiba loc dimineata, iar pacientul sa fi avut un mic dejun normal inainte.
Tratamentul stomatologic trebuie amanat pe cat posibil pana cand boala este tinuta sub control, fiind de evitat perioadele de decompensare.
Desi, de obicei, pacientii diabetici recunosc singuri semnele unei crize de hipoglicemie si o remediaza fara probleme, atat trusa de urgenta, cat si personalul din cabinet trebuie sa fie pregatite pentru a interveni in astfel de situatii, atat la pacientul constient, cat si la cel inconstient.
Pentru ca totul sa decurga fara nici un fel de probleme este necesar ca si pacientul sa respecte cateva precautii
Anunta medicul despre boala (tipul diabetului, stadiul de evolutie, rezultatele analizelor celor mai recente, medicatia curenta etc.).
Manca inainte de a merge la dentist pentru a evita o criza de hipoglicemie pe scaunul stomatologic.
Verifica nivelul glicemiei si a hemoglobinei A1C pentru a preveni complicatiile post-tratament.
Urmeaza tratamentul pentru diabet exact asa cum este prescris de medicul tau curant diabetolog, nu intrerupe si nu fa modificari inainte de tratamentul dentar. Daca dupa anumite proceduri alimentatia va fi modificata, adapteaza medicatia conform sfaturilor medicului diabetolog.
Urmeaza intocmai recomandarile medicului stomatolog dupa fiecare etapa de tratament: mentine o igiena dentara impecabila, ia antibioticul prescris, precum si celelalte medicamente prescrise (daca este cazul), respecta controalele periodice.
Renunta la fumat: pacientii cu diabet care fumeaza au un risc de 20 ori mai mare de a face parodontoza, decat nefumatorii.