Anca Rusen | Rubrica: Controlul glicemiei | 14 martie 2019
Acidul clorogenic este o substanta naturala care se regaseste intr-o multime de plante medicinale, fiind considerat un real inamic in lupta cu obezitatea. De asemenea, studii realizate pe pacientii cu diabet zaharat au aratat ca acidul clorogenic reduce nivelul glicemiei si o stabilizeaza pe termen lung.
De asemenea, el poate contribui si la reglarea nivelului glicemiei fiind eficient la pacientii cu diabet zaharat.
Dintre fructe, cele mai bogate in acid clorogenic sunt: prunele (au continutul cel mai ridicat), merele, perele, caisele, piersicile, nectarinele, afinele, capsunile, fragii si gutuile.
Cantitati insemnate din aceasta substanta gasim si in legume, de exemplu in patrunjel si telina (radacina), rosii, vinete, cartofii. Campioanele autohtone la continutul de acid clorogenic sunt insa plantele medicinale, mai ales radacinile de: brusture, echinacea, papadie. Totodata, cafeaua verde este un bautura care contine aceasta substanta benefica organismului.
Retine! Pentru a beneficia la maximum de aceasta substanta, vom consuma doar vegetalele crude, nepreparate termic, deoarece prin fierbere se pierde mai mult de 80% din acidul clorogenic existent in alimente.
Medicul Mehmet Cengiz Oz, specialist in cardiologie dar si in nutritie, a facut anumite teste si la final a sustinut ca acidul clorogenic este un medicament natural pentru slabit. Mai mult, acidul clorogenic este important si pentru mentinerea constanta a glicemiei. Mai mult, se pare ca poate si stopa formarea celulitei.
Totodata, se pare ca acidul clorogenic contribuie si la protejarea sistemului nervos de procesele degenerative, implicit de Parkinson.