Cum se diagnosticheaza diabetul zaharat – analize de sange

Anca Rusen | Rubrica: Teste de sange | 26 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In primul rand pentru a ramane sanatos pentru cat mai mult timp sunt necesare analize de sange efectuate periodic.

Diabetul zaharat este o afectiune cronica, pe viata pe care este bine sa o diagnostichezi cat mai repede pentru a putea sa controlezi boala si pentru a amana pe cat posibil complicatiile ei.

Afectiunea influenteaza modul in care organismul tau utilizeaza si gestioneaza zaharul din sange. Atat in diabetul zaharat de tip 1 cat si in tipul 2 de boala, se inregistreaza un nivel mai ridicat decat normal al glucozei in sange.

De exemplu, medicii spun ca semnele si simptomele diabetului zaharat de tip 1 se dezvolta foarte repede, pe o perioada de cateva saptamani. In cazul copiilor mici si a sugarilor, ca semne evidente sunt deshidratarea, letargia, durerea abdominala. Practic, odata ce simptomele apar, testul de sange va arata un nivel mare al glicemiei.

In cazul diabetului zaharat de tip 2, diagnosticul este realizat tot cu ajutorul testelor de sange. Din pacate insa, marea majoritate a bolnavilor stau ani de zile cu aceasta boala fara sa primeasca un diagnostic. Ei ajung la medic si fac analize de sange, atunci cand deja marea majoritate a complicatiilor bolii de fond exista.

De aceea este esential sa cunosti care sunt semnele si simptomele diabetului zaharat:

  • sete excesiva,
  • nevoia frecventa de a urina,
  • senzatia excesiva de foame,
  • pierderea inexplicabila in greutate – acesta este adesea unul din primele simptome care trebuie observate.
  • oboseala,
  • iritabilitate,
  • vederea incetosata,
  • rani, leziuni care se vindeca incet,
  • infectii frecvente – infectii ale pielii, vaginale sau infectii ale gingiilor

In ce consta diagnosticarea diabetului

Analiza glicemiei din sange sau altfel spus determinarea glicemiei din sange:

Un simplu test de sange care iti evalueaza nivelul actual al glicemiei este primul pas in diagnosticarea diabetului zaharat. Este vorba despre analiza glicemiei din sange. Aceasta analiza medicala reprezinta prima optiune a medicului in diagnosticarea prediabetului sau diabetului. Ea consta in prelevarea de sange de la pacient dimineata, fara ca acesta sa fie mancat, nici apa nu are voie sa bea cu cel putin 8 ore inainte de recoltarea probei de sange. Daca in trei zile diferite valorile glicemiei depasesc 126 mg/dl, medicii pot pune diagnosticul de diabet.

In cazul unui pacient sanatos, valorile glicemiei nu trebuie sa depaseasca 100 mg/dl. Iar daca valorile glicemiei sunt cuprinse intre 100 – 125 mg/dl, exista suspicinea de prediabet. Prediabetul este practic o conditie medicala care prin schimbarea stilului de viata este reversibila, dar care poate si sa grabeasca instalarea diabetului zaharat de tip 2. Prediabetul se trateaza cu ajutorul regimului alimentar, prin mentinerea greutatii corporale, evitarea sedentarismului si efectuarea exercitiilor fizice.

Testul de rutina al glucozei din sange

Uneori, rezultatele testului A1C nu sunt consecvente, de exemplu in cazul femeilor gravide. In acest caz dar si in alte conditii medicale, medicul poate indica un test de rutina al glucozei din sange. Acest test se face intr-un moment oarecare, aleatoriu al zilei, nu conteaza cand a mancat ultima data persoana in cauza. Diagnosticul de diabet este confirmat atunci cand persoana in cauza are deja simptome iar valoarea glicemiei este egala sau mai mare de 200 mg/dl.

Testul glicemiei provocate (TTGO)

Testul de toleranta la glucoza pe cale orala (TTGO) este de regula indicat adultilor si permite diagnosticarea unui diabet cu valori glicemice la limita.

Medicul il va solicita atunci cand exista suspiciunea de prediabet sau de diabet zaharat. Pentru efectuarea acestui test este necesara urmatoarea tehnica: se masoara la inceput glicemia a jeun dupa o perioada de repaus alimentar de minimum 8 ore, apoi pacientul bea o solutie ce contine 75 grame de glucoza dizolvata in apa, iar dupa o ora, respectiv la doua ore de la momentul inghitirii glucozei se masoara din nou glicemia. Diagnosticul de diabet este prezent la un nivel al glicemiei la 2 ore ≥ 200 mg/dl.

Test de screening:

Testul A1C – analiza care masoara nivelele medii ale glucozei din sange in ultimele trei luni.

Testul analizeaza cantitatea de glucoza care se ataseaza de celulele rosii din sange in timp ce se deplaseaza prin sange. Cu cat este mai multa cantitate de glucoza in sange, cu atat este mai mare procentul de A1C. Cu cat este mai mare A1C, cu atat mai multe vatamari apar la vasele de sange mari si mici. Acest test presupune masoara cat de mare a fost nivelul zaharului din sange in ultimele 2-3 luni. Este un test folosit mai ales ca screening pentru diabet in cazul persoanelor care nu au simptome. Dar acest lucru nu inseamna ca nu este si un test foarte bun pentru stabilirea diagnosticului. Totodata, acest test al hemoglobinei glicate este utilizat si in cazul pacientilor nou diagnosticati deoarece cu ajutorul lui se poate aprecia cat de mari au fost nivelurile anterioare ale glicemiei, in ultimele luni.

Nivelul normal al A1C variaza intre 4,5 si 5,7% pentru persoanele care nu sufera de diabet. Cand testul A1C este utilizat pentru diagnosticarea diabetului, un nivel al A1C de peste 6,5% la doua teste separate indica diabetul zaharat. Iar un rezultat A1C cuprins intre 5,7 si 6,4% indica prediabetul.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

 

 

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere