Ce analize stabilesc diagnosticul de diabet la copil

Anca Rusen | Rubrica: Diagnostic diabet la copii | 1 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat de tip 1 la copii, denumit anterior diabet juvenil, apare atunci când pancreasul nu poate produce insulină. Acest tip de diabet apare adesea în timpul copilariei sau adolescenței. Din pacate, acesti copii au nevoie de tratament cu insulina toata viata. De asemenea, ei trebuie sa-si monitorizeze zilnic nivelul zaharului de sange, sa tina o dieta cat mai echilibrata, fara excese alimentare, sa faca sport si sa evite sedentarismul.

Diabetul zaharat de tip 2 este mai putin intalnit in cazul copiilor, desi in ultimii ani au fost inregistrate cazuri si la acestia. In acest tip de diabet dieta este esentiala, la fel si exercitiile fizice. Uneori, copiii au nevoie de medicatie, iar alteori si acestia ajung la tratamentul cu insulina.

Principalele semne si simptome sunt:

In diabetul zaharat de tip 1 simptomele sunt:

  • sete exagerata,
  • nevoia stringenta de a urina,
  • copilul pierde in greutate repede,
  • oboseala permanenta,
  • stari de iritabilitate,
  • un miros specific al respiratiei,
  • vederea este necalara

In diabetul zaharat de tip 2 simptomele sunt:

  • nevoia de urinare frecventa, mai ales in timpul noptii,
  • cresterea nevoii de a bea apa,
  • oboseala,
  • pierdere inexplicabila in greutate,
  • infectii genitale, uneori
  • ranile, vanataile se vindeca greu,
  • vedere neclara,
  • sindromul ovarelor polichistice la adolescente,

Atentie! Simptomele in cazul diabetului zaharat de tip 1 la copii se dezvolta foarte repede, in numai cateva saptamani. Cele specifice diabetului zaharat de tip 2 insa se dezvolta lent, in luni sau chiar ani pana este pus diagnosticul si descoperita boala.

De aceea, parintele are un rol foarte important in diagnosticarea precoce. Ei trebuie sa vada semnele de alarma precum sunt setea brusca, oboseala accentuata si nevoia copilului de a urina mai des decat o facea inainte.

Diagnostic diabet la copii:

Diagnosticul se stabileste in urma investigatiilor realizate in cabinetul medicului pediatru diabetolog. Trebuie mentionat si faptul ca valorile crescute ale glicemiei de 200 mg/dl sau mai mari, asociate cu numarul crescut al mictiunilor, senzatia puternica de sete sau pierderea semnificativa in greutate confirma diagnosticul de diabet.

Testul de toleranta la glucoza este un alt instrument important in diagnosticarea corecta. Astfel, un  copil care prezinta in timpul testului de toleranta la glucoza, valori ale glicemiei egale cu 126 mg/dl sau mai mari, iar la un interval de aproximativ doua ore glucoza plasmatica are valoarea mai mare sau egala cu 200 mg/dl, are diabet.

De asemenea, medicul va recomanda si efectuarea analizei numite hemoglobina glicozilata, analiza care arata valorile glicemiei din ultimele 3 luni. Aceasta analiza este de un real ajutor in diagnosticarea diabetului zaharat tip 2 la copii care nu prezinta simptome specifice.

Diagnostic diabet tip 1 la copii:

Aceleasi investigatii se realizeaza si in tipul 2 si in tipul 2 de boala. Importanta este diagnosticarea precoce dar mai accesul la tratament al copiilor.

 

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Diabetul are miros?

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Informatii referitoare la hemoglobina glicozilata (HbA1c)

Intelegerea importantei nivelului glicemiei – un pas important in gestionarea diabetului

Sfaturi pentru un pacient copil nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere