Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu
Dieta echilibrata a copilului este o componenta esentiala in ingrijirea celor cu diabet.
In plus, alimentatia trebuie sa-i asigure micutului un aport caloric adecvat precum si principii nutritive astfel incat sa se dezvolte armonios. Scopul dietei la copii este acela de a echilibra ingestia alimentelor cu doza de insulina si activitatea fizica si de a obtine o glicemie pe cat posibil in limitele de referinta, eliminand extremele ca hipoglicemia si hiperglicemia.
In consecinta, ghidurile de specialitate recomanda ca aportul caloric zilnic trebuie sa fie de: glucide 50-55%, lipide sub 30% si proteine 15-20%. Totodata, se recomanda excluderea pe cat posibil a glucidelor simple (glucoza si sucroza).
Necesarul caloric la copil este de 1.000 calorii plus 100 de calorii pentru fiecare an de varsta.
Numarul de mese recomandat: trei mese principale (mic dejun, pranz, cina) si trei gustari (ora 10, 16 si 22, inainte de culcare).
Totodata, repartitia procentuala generala a aportului caloric si glucidic (120-140g CH/zi) pe mese optim este urmatorul: mic dejun 20%, pranz 30%, cina 20%, iar cele trei gustari cate 10% pentru fiecare (ora 10, 16, 22).
Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu
MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793