Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija
Hiperglicemia inseamna un nivel crescut de zahar din sange. Acest lucru se poate intampla in mai multe ore sau zile. Hiperglicemia afecteaza persoanele cu diabet zaharat.
Controlul zaharului din sange se afla in centrul oricarui plan de tratament pentru diabet. Hiperglicemia reprezinta o preocupare majora si pot afecta atat persoanele cu diabet de tip 1, cat si de tip 2.
Hiperglicemia persistenta poate provoca leziuni ale nervilor, vaselor de sange si organelor. De asemenea, poate duce la alte conditii grave. Persoanele cu diabet de tip 1 sunt predispuse la tulburari metabolice cu producere de derivati de acizi si corpi cetonici in sange, proces numit cetoacidoza.
Daca insa pacientul are diabet zaharat de tip 2, zaharul din sange extrem de ridicat poate duce la o situatie potential mortala in care organismul nu poate procesa zaharul. Se numeste starea de hiperglicemica hiperosmolara (HHS). Deshiratarea este une din cauzele care declanseaza sau agraveaza hiperglicemia hiperosmolara.
Este important sa tratezi imediat simptomele de zahar din sange ridicat pentru a ajuta la prevenirea complicatiilor.
In timpul digestiei, corpul descompune carbohidratii din alimente – cum ar fi painea, orezul si pastele – in diverse molecule de zahar. Una dintre aceste molecule de zahar este glucoza, o sursa principala de energie pentru corpul tau. Glucoza este absorbita direct in sange dupa ce mananci, dar nu poate intra in celulele majoritatii tesuturilor fara ajutorul insulinei – un hormon secretat de pancreas.
Atunci cand nivelul de glucoza din sangele unei persoane creste, acesta va anunta pancreasul pentru a elibera insulina. Insulina, la randul sau, deblocheaza celulele astfel incat glucoza sa intre si sa furnizeze combustibilii de care celulele tale au nevoie pentru a functiona corect. Orice glucoza suplimentara este stocata in ficat si muschi sub forma de glicogen. Acest proces reduce cantitatea de glucoza din sange si previne atingerea unor niveluri periculoase. Intrucat nivelul de zahar din sange revine la normal, la fel si secretia de insulina din pancreas.
Diabetul scade drastic efectele insulinei asupra organismului, fie pentru ca pancreasul nu este capabil sa produca insulina suficienta (diabet zaharat de tip 1), fie pentru ca organismul este rezistent la efectele insulinei sau nu produce suficienta insulina pentru a mentine un nivel normal de glucoza (diabet de tip 2). Ca rezultat, glucoza tinde sa se acumuleze in fluxul sangvin (hiperglicemie) si poate atinge niveluri periculoase de mare daca nu este tratata corespunzator. Insulina sau alte medicamente sunt folosite pentru a reduce nivelul de zahar din sange.
In mod obisnuit hiperglicemia apare atunci cand organismul are un aport insuficient de insulina, atunci cand se fac excese alimentare, cand exista o boala suprapusa diabetului sau cand se neglijeaza activitatea fizica.
De cele mai multe ori, hiperglicemia apare dupa mese, mai ales daca acestea au continut foarte multe glucide, iar pancreasul nu mai poate produce insulina suficienta.
Totodata, o alta cauza a hiperglicemiei este prezenta in exces a unor hormoni hiperglicemianti.
Este important sa tratezi hiperglicemia, deoarece daca este lasata netratata, hiperglicemia poate deveni severa si poate duce la complicatii grave care necesita ingrijiri de urgenta, cum ar fi coma diabetica. Pe termen lung, hiperglicemia persistenta, chiar daca nu este severa, poate duce la complicatii care iti vor afecta ochii, rinichii, nervii si inima. Mai multe despre complicatiile hiperglicemiei aici
Hiperglicemia netratata poate provoca complicatii pe termen lung. Acestea includ:
De multe ori, nivelul zaharului din sange este ridicat fara ca un pacient sa realizeze. Altfel spus, multi oameni nu experimenteaza simptomele hiperglicemiei pana cand nivelul lor de zahar din sange este extrem de ridicat.
Hiperglicemia nu produce simptome pana cand valorile glucozei sunt semnificativ ridicate – peste 200 de miligrame pe decilitru (mg / dl) sau 11 milimoli pe litru (mmol / l). Simptomele hiperglicemiei se dezvolta incet in cateva zile sau saptamani. Cu toate acestea, unii oameni care au avut diabet de tip 2 de mult timp nu au simptome in ciuda zaharului din sange crescut.
Principalele simptome sunt:
Daca hiperglicemia nu este tratata, poate provoca formarea de acizi toxici (cetone) in sange si urina (cetoacidoza).
Semnele si simptomele includ:
Trebuie sa ajungi imediat la medic sau sa suni la 112 daca:
Glicemia poate sa creasca daca:
Daca pacientul are diabet zaharat si observa oricare dintre semnele precoce ale zaharului din sange ridicat, trebuie sa-si testeze glicemia si sa contacteze imediat medicul.
Urmatoarele modificari pot ajuta:
Mai multe informatii despre tratamentul hiperglicemiei aici
Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija
Medic specialist endocrinologie Institutul C.I. Parhon