Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Antidiabeticele orale pentru diabet zaharat tip 2 sunt compusi de sinteza care se administreza si care sunt benefice, numai la recomandarea medicului diabetolog, in formele usoare sau moderate de diabet. Medicul le poate recomanda in clipa in care dieta se dovedeste ca nu este suficienta pentru controlul glicemiilor, iar insulina nu este in acest moment necesara.
Cele mai multe clase de antidiabetice sunt necesare pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat tip 2 care nu isi pot controla nivelul glicemiei numai prin dieta si sport.
Tratamentul diabetului zaharat tip 2 poate cuprinde un tratament nefarmacologic si unul medicamentos. Tratamentul nefarmacologic se refera la modificarea imediata dupa diagnosticare a stilului de viata, adica respectarea unui regim alimentar si efectuarea de exercitii fizice.
Medicatia orala va fi aleasa in functie de valoarea glicemiei a jeun, a HbA1c, de durata diabetului, medicatia pe care pacientul a luat-o inainte etc. De cele mai multe ori, in cazul diabetului zaharat medicul va prescrie medicatie orala alaturi de regim alimentar, scopul fiind acela al mentinerii echilibrului glicemic. Sunt insa si cazuri in care specialistul considera necesara trecerea la insulina.
Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov