Mastopatia diabetica: complicatie a diabetului zaharat

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Mastopatia diabetica este o afectiune a sanului asociata diabetului zaharat de tip 1 sau de tip 2, dependent de insulina. Se manifesta ca niste mase de tesut dur, fibros si nedureros la un san sau la ambii sani. Aceste mase sunt benigne si neregulate. Interesant, aceasta situatie se intilneste si la barbati.

Constatarile clinice in mastopatia diabetica sunt in mare parte neconcludente. Nodulii observati sunt mari si nedurerosi si nu se disting usor de cei observati in carcinoamele de san. Sunt prezenti in mod obisnuit in ambii sani, in special in stadiul final al bolii si sunt, de obicei, insotiti de alte complicatii ale diabetului zaharat cronic. Identificarea precisa a acestei afectiuni si diferentierea acesteia de carcinom este esentiala pentru evitarea procedurilor chirurgicale inutile.

Medicii patologi trebuie sa fie foarte atenti in timpul diagnosticarii mastopatiei diabetice, deoarece este usor sa se diagnosticheze gresit, iar in timp boala poate recidiva. Deoarece aceste modificari ale tesutului mamar sunt asemanatoare cu cele din carcinomul de san, patologii si radiologii ar trebui sa poata face diferenta intre cele doua. Un diagnostic corect poate salva pacientii de la biopsii chirurgicale nedorite. Nu exista dovezi care sa sugereze ca mastopatia diabetica duce la cancer de san sau boli neoplazice stromale.

Simptomele mastopatiei diabetice

Simptomele mastopatiei diabetice variaza in mare masura, in ceea ce priveste intensitatea, de la o persoana la alta. Simptomele apar de obicei cu putin timp inainte de inceperea ciclului menstrual sau in timpul sindromului premenstrual.

Cele mai frecvente simptome ale mastopatiei diabetice sunt urmatoarele:

  • Discomfort, usoara tensiune sau durere la nivelul sanului

  • Umflaturi palpabile in san sub forma de noduli multipli, tari si nedurerosi

  • Eliminarea unui lichid prin mamelon este o indicatie obisnuita a chisturilor

Patologia Mastopatiei Diabetice

Mastopatia diabetica este o forma de fibroza stromala si mastita limfocitara. Fibroza si infiltratele care contin predominant limfocite cu celule B, sunt observate in jurul canalelor, vaselor si lobulelor.

Patogenia exacta a mastopatiei diabetice nu este anca pe deplin inteleasa si exista probabil mai multi factori care determina o reactie imunologica. Mastopatia diabetica este tratata ca un tip de mastita limfocitara si este inclusa in categoria altor afectiuni imunologice ale sanului, cum ar fi sindromul Sjogren, lupusul eritematos sistemic si tiroidita Hashimoto

Cauze ale mastopatiei diabetice

Cauza exacta a aparitiei mastopatiei diabetice este inca necunoscuta. Aceasta afectiune este considerata a fi un tip de reactie autoimuna. Unele teorii sugereaza ca insulina exogena poate provoca o reactie inflamatorie sau imunologica, care poate duce la dezvoltarea tumorilor observate la mastopatia diabetica.

Acestea pot fi, de asemenea, un rezultat al cresterii celulare si scaderii degradarii colagenului. Acest lucru se intampla in tesuturile conjunctive datorat uneori hiperglicemiei.

Sa constatat ca mastopatia diabetica este mai frecventa in diabetul zaharat de tip I decat in diabetul zaharat tip II. Unele studii arata ca anumite caracteristici ale acestei afectiuni sunt similare cu cele ale bolilor autoimune, cum ar fi tiroidita. in ciuda numeroaselor rapoarte publicate privind aceasta conditie, in patologie si literatura din domeniul radiologiei, mastopatia diabetica este slab diagnosticata, deoarece examenele de rutina sunt rare la pacientii diabetici tineri.

Atat examinarile imagistice, cat si cele fizice nu reusesc sa ofere dovezi clare care sa deosebeasca mastopatia diabetica de cancerul de san. in unele cazuri, cu un istoric clinic puternic si o posibilitate crescuta de diagnosticare cu mastopatie diabetica, a fost nevoie de o biopsie de baza, ghidata de ultrasunete, pentru a ajuta la diagnosticarea initiala.

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere