Tratamentul diabetului zaharat la copii

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Tratamentul diabetului zaharat la copil difera in functie de tipul de diabet si are unele particularitati fata de tratamentul adultului. Aceste particularitati ce le vom expune in cele ce urmeaza.

In cazul diabetului zaharat de tip 1, tratamentul de face exclusiv cu insulina din cauza mecanismului de producere al acestui tip de boala. Pentru a vedea mecanismul de aparitie al diabetului zaharat, va rugam sa cititi articolul: Cauze diabet zaharat la copii.

Insuline noi

In tratamentul diabetului zaharat tip 1 se folosesc, astazi, insuline noi, purificate, obtinute in laborator prin metode de sinteza, insuline ce nu mai dau reactii alergice, asa cum se intampla in cazul insulinelor de generatie mai veche, insulinele umane. Cea mai frecventa schema folosita este cea denumita bolus-bazal. Ea este compusa dintr-o insulina cu actiune lenta (24 de ore) si una cu actiune rapida. Insulina cu actiune lenta se face o data pe zi si are rolul sa controleze nivelul de glicemie, sa o tina la valori normale pe tot parcursul zilei, fara ca pacientul sa manance; controleaza nivelul bazal de glicemiei si nu este dependenta de ceea ce pacientul mananca. Pentru mese, deoarece dupa ce un pacient a mancat glucide (zaharuri, carbohidrati) glicemia lui va creste si aceasta trebuie scazuta.

Pentru cazurile in care este necesara o corectie a unei valoari mari de glicemie, se foloseste insulina cu actiune rapida. Aceasta se poate administra la fiecare masa si atunci cand creste glicemia, deci de cel putin trei ori pe zi. Un regim bazal-bolus presupune minim 4 injectii pe zi. In cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1, dieta este importanta pentru ca pacientul trebuie sa stie ce si cat a mancat pentru a putea corecta cu insulina numarul de carbohidrati. Acesti pacienti insa, au o dieta libera, ei pot manca orice atata timp cat corecteaza cu insulina.

Administarea insulinei

Varianta moderna de administare a insulinei este pompa de insulina. Aceasta ajuta enorm pacientul in a obtine un control glicemic mult mai bun si o calitate a vietii superioara. Practic, pompa de insulina foloseste un cateter care se monteaza subcutanat (sub piele) si prin care se livreaza insulina in mod continuu. Atunci cand e nevoie, se poate livra o cantitate mai mare pentru a acoperi o masa sau a corecta o valoare mare a glicemiei. Catetereul pe care pompa il foloseste se schimba o data la trei zile, inlocuind astfel cele minim 15 intepaturi pe care le-ar fi efectuat in 3 zile. O singura intepatura este necesara pentru a monta cateterul.

Trebuie sa specificam extrem de clar ca pompa nu este un dispozitiv autoreglabil, ea nu face singura treaba in locul pacientului. El trebuie sa calculeze si sa ii spuna pompei cantitatea de insulina si cand sa o faca.

Noua generatie de pompe de insulina

Noua generatie de pompe de insulina au si sisteme integrate de automonitorizare a glicemiei. Sisteme care citesc printr-un senzor valoarea glicemiei in timp real, din cinci in cinci minute si afiseaza pe ecranul pompei valoarea zaharului din sange. Avantajul pe care il aduce acest sistem de masurare a glicemiei este faptul ca pacientul stie in timp real cat are glicemia si poate actiona. Fie sa faca insulina daca glicemia este mare, fie sa manance ceva daca glicemia este mica.

Un alt avantaj este faptul ca acest sistem poate da avertizari, alarme daca glicemia creste sau scade. In cazul pompelor de insulina care au integrate aceste sisteme de monitorizare, senzorul depisteaza scaderea glicemiei, pompa poate opri livrarea de insulina in asa fel incat sa se evite o hipoglicemie.

Sisteme moderne de administare a insulinei

Viitorul acestor sisteme moderne de administare a insulinei il reprezinta „Pancreasul Bionic”. Aceste este un dispozitiv aflat momentan in testari clinice si reprezinta o pompa de insulina autoreglabila. Aceasta pompa are un cateter prin care se livreaza insulina daca glicemia este mare si un cateter prin care se livreaza glucagon daca glicemia este mica. Mai are si un senzor care citeste glicemia si ii transmite pompei valoarea.

Printr-un algoritm matematic, in functie de cat este glicemia (mica sau mare), pompa livreaza insulina sau glucagon, facand astfel treaba pe care o face in mod normal pancreasul omului sanatos. Pentru moment, acest dispozitiv a primit avizul autoritatilor americane ca fiind eficient. Mai trebuiesc efectuate testele de siguranta si probabil ca in urmatorii maxim 10 ani va fi disponibil pentru pacienti.

In cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2, tratamentul consta in special in dieta care sa duca la pierderea kilogramelor, astfel reversand mecanismul de insulinorezistenta. Tratamentul medicamentos este destul de limitat, din cauza faptului ca nu exista studii pe copii. Astfel, metforminul este cam singurul care poate fi administrat in conditii de siguranta, iar insulina sa se administreze daca dieta si pastilele nu functioneaza.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere