Antidiabetice orale in diabet

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Denumim antidiabetice orale, medicamentele, pastilele pe care le prescriem pacientilor cu diabet zaharat in special diabet zaharat tip 2. Acesta este tipul de diabet zaharat care are indicatie pentru a fi tratat cu pastile.

Prima linie de medicatie in tratamentul diabetului zaharat

Prima linie de medicatie in tratamentul diabetului zaharat tip 2 este metforminul, cunoscut sub denumirea de Glucophage, Siofor sau Metfogamma. Este singurul medicament existent pe piata care are studii ce demonstreaza eficacitatea lui in lupta cu insulinorezistenta, prima si cea mai frecventa cauza a aparitiei diabetului zaharat de tip 2. Pentru a vedea explicatia fenomenului de insulinorezistenta va rugam sa accesati articolul: Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat.

Astfel, unui pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2, care mai este si obez, i se va prescrie metformin ca prim antidiabetic oral. Metforminul mai este folosit si la pacientii cu diabet zaharat tip 1 care asociaza insulinorezistenta. Fie pentru ca au sindrom de ovar polichistic, fie pentru ca sunt obezi. El este folosit ca adjuvant in terapia cu insulina ajutand pacientul sa reduca dozele de insulina.

Metforminul are ca si reactie adversa, destul de frecvent intalnita, intoleranta gastrica (pacientul este balonat, face diaree, flatulenta). Se recomanda inceperea treptata a tratamentului cu jumatati de tableta, pana cand organismul de acomodeaza cu medicamentul. De asemenea, produsul original Glucophage are cele mai putine reactii advrese intestinale, spre deloc. Astfel, daca paciemtul nu poate lua Siofor se recomanda schimbarea pe Glucophage. Nu se recomanda intreruperea tratamentului, deoarece beneficiile acestui medicament sunt multiple si ajutorul pe care il ofera pacientului este greu de inlocuit cu alt medicament.

Debutul diabetului zaharat tip 2

In cazul in care pacientul nu este obez la debutul diabetului zaharat tip 2, atunci se folosesc ca prima linie de tratament sulfonilureele. Acestea sunt o clasa ce stimuleaza secretia de insulina din pancreas, sub denumire comericiala Diaprel, Amaryl, Glucotrol, Maninil.

Clasa mai sus amintita, de silfoniluree, se foloseste ca treapta a doua de tratament cand dieta si metforminul nu mai fac fata, ele se adauga la metformin pentru a putea pastra valorile glicemice in tinte. Se pot folosi si combinatii de medicamente cum este Glibimet (contine metformin si glibenclamid, care este din acesta clasa a sulfonilureelor) sau Glucovance (tot o combinatie fixa de metformin si glibenclamid).

Avantajul combinatiilor fixe este ca sunt mai usor de administrat si pacientul le ia mai usor, fiind astfel mai compliant la tratament. Dezavantajul acestei clase este ca poate da hipoglicemii, unele chiar severe, fapt pentru care se folosesc din ce in ce mai putin si nu mai au indicatie la pacientii trecuti de 70 ani.

Clasa inhibitorilor DPP4

O alta clasa care poate fi folosita ca linia a doua de tratament este clasa inhibitorilor DPP4, din care face parte Januvia si Onglyza. Aceasta clasa se adreseaza pacientilor ce nu pot controla glicemia in special pe ceea de dupa masa. Pentru ei este un real ajutor. Aceste medicamente sunt recomandate a fi adaugate la metformin. Exista si combinatii fixe numite Janumet sau Comboglyze, foarte bine tolerate de pacienti.

Inhibitori SGLT2

O alta clasa care poate fi folosita ca si adaugare la metformin este clasa inhibitorilor de SGLT2, din care fac parte Jardiance si Forxiga. Doua medicamente ce actioneaza la nivelul rinichiului si scot excesul de zahar din organism prin urina. Ele sunt foarte eficiente si au rezlutate foarte bune pe scaderea glicemiei. Sunt singurele care au si studii pe scaderea riscului cardiovascular asociat diabetului zaharat. Jardiance are dovezi din studiul Empareg, ca scade semnificativ riscul de aparitie a complicatiilor cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular). Ca si reactii adverse de clasa avem infectiile de tract genito-urinar asociate cantitatii mari de zahar prezent in urina.

Combinatie fixa intre inhibitori DPP4 si SGLT2

Mai exista si o combinatie fixa intre cele doua clase amintite mai sus, inhibitori DPP4 si SGLT2, combinatie denumita Qtern. Aceasta poate fi administrata impreuna cu metforminul si astfel se ajunge la terapie maximala de antidiabetice orale. Pacientul va avea trei tipuri de medicatie orala atunci cand terapia simpla sau dubla nu mai functioneaza.

Mai exista o alta clasa de medicamente, numite metaglinide, din care face parte Reneos. Aceste medicamente ajuta pancreasul sa secrete insulina si sunt utile in special pentru a controla glicemia rezultata din aportul de alimente. Ele de regula se iau la mesele principale si au actiune scurta de cateva ore. Au ca si dezavantaj frecventele hipogliocemii pe care le pot da, daca sunt luate cand pacientul nu consuma o masa intreaga sau sare peste o masa.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere