Sursa News Medical
Diabetul zaharat este o tulburare metabolica cauzata de incapacitatea pancreasului de a produce cantitati suficiente de insulina pentru a face fata cantitatii de glucoza si altor carbohidrati, care intra in organism, sau de lipsa de reactie a organismului la actiunea normala a insulinei.
Una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului este neuropatia, care apare la 60-70% dintre pacientii diabetici. Aceasta se refera la afectarea nervilor, cauza fiind nivelul anormal de mare ale unor metaboliti, ca raspuns la nivelul ridicat de zahar din sange si tesuturi. Prevalenta sa este mai mare, cu o durata mai lunga a bolii si cu varsta, precum si cu hiperglicemie instabila sau necontrolata, hipertensiune, obezitate si hiperlipidemie.
Neuropatia diabetica are drept cauze:
Simptomele neuropatiei diabetice depind de tipul de nerv care este afectat. Acestea pot varia de la afectarea asimptomatica a amortelii, cu intepaturi si furnicaturi in extremitati sau a simptomelor viscerale, datorate neuropatiei autonome.
Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetica:
Cel mai frecvent intalnit tip, este neuropatia periferica, care produce durere la nivelul extremitatilor (de obicei, crampe puternice):
Simptomele neuropatiei periferice diabetice se agraveaza, de obicei, noaptea. Aceasta afectiune se manifesta de obicei in laba picioarelor, degetele de la picioare, gambe, maini si brate. Este o polineuropatie simetrica distala si afecteaza in primul rand membrele inferioare, datorita disfunctiei nervilor periferici. In general, cu cat nervii sunt mai lungi cu atat ei sunt mai vulnerabili si de obicei, primele simptome apar la nivelul picioarelor. Astfel, piciorul pana la genunchi este, de obicei, afectat inainte ca degetele sa inceapa sa simta simptomele.
Atat fibrele nervoase senzoriale cat si cele motorii sunt deteriorate. Se manifesta mai frecvent la nivelul palmelor si labei piciorului, cu simptome motorii minime. Complicatiile secundare, cum ar fi deformari osoase sau articulare, vezicule-basici si raspandirea infectiei secundare, sunt destul de frecvente.
Neuropatia diabetica este diagnosticata prin simptome si examen fizic, care include testarea pentru:
Neuropatia periferica in diabet duce frecvent la amputare. Din acest motiv o supravegherea atenta a piciorului diabetic, pentru a preveni aparitia ranilor sau complicatiilor severe la acest nivel, este foarte importanta. In plus, este recomandata si evaluarea de catre medici specilisti, de mai multe ori pe an.
Pastrarea nivelului glucozei din sange la un nivel normal, este primul pas in gestionarea neuropatiei periferice diabetice. De fapt, neuropatia periferica diabetica este cel mai bine combatuta de un control strict al nivelului zaharului in sange. Acest lucru se realizeaza prin monitorizare atenta, o dieta adecvata, exercitii fizice si tratament medicamentos, sau administrarea de insulina. Tratamente mai noi, pentru a incetini progresul sau pentru a inversa neuropatia, sunt inca in studiu.
Tratamentul simptomatic poate ajuta la controlul durerii. Acesta poate varia de la preparate topice sau medicamente anti-durere pe cale orala, pana la dispozitive, care impiedica membrele dureroase sa atinga suprafte. Fumatul si consumul de alcool, cresc riscul amputarii si ar trebui stopate cu ajutor calificat, acolo unde este necesar.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical