Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
In cazul diabetului zaharat de tip 1 debutul este unul rapid, boala se instaleaza in decursul unor zile pana la doua-trei saptamani. Este un debut cu simptomatologie evidenta, semnele sunt puternice si destul de rar ele pot fi confundate. Pentru a revedea simptomele diabetului zaharat de tip 1 va rugam sa cititi articolul “Simptome diabet zaharat tip 1”
Exista insa si cateva exceptii in care simptomele diabetului zaharat sa fie inselatoare si pacientul sa nu isi dea seama de faptul ca este pus in fata debutului de boala.
La debutul diabetului zaharat de tip 1, setea este unul dintre simptomele cele mai evidente. Pacientul are senzatia de “gura uscata” si simte nevoia de a bea apa, de obicei peste doi-trei litri de apa pe zi. Daca acest fenomen se intampla pe perioada verii sau pacientul lucreaza in aer liber, deci in caldura, atunci poate foarte usor sa ignore ca acesta este un simptom al diabetului zaharat de tip 1. El va pune toate aceste lucruri pe seama temperaturii ridicate de afara. Trebuie insa sa fie atent daca bea la fel de multa apa si cand se afla in interior, la aer conditionat sau pe timpul noptii cand deja temperatura de afara a mai scazut. Atunci trebuie sa isi dea seama ca ceva nu este in regula si sa se adreseze unui medic.
Un alt simptom ce poate fi inselator este legat de primul, si anume poliuria. Pacientul bea mai multa apa si evident ca acea apa trebuie eliminata din corp. Astfel, apare nevoia de a merge mult mai des la toaleta. Motivul pentru care acest simptom poate fi inselator este logic: “beau mai multa apa de la caldura, fac si mai mult pipi”. Cel mai probabil este ceea ce gandeste pacientul si nu se sperie. Insa orice astfel de simptom trebuie sa ridice niste semne de intrebare pacientului si acesta trebuie sa se adreseze unui medic pentru a vedea daca ceva este in neregula cu el.
Slabitul cu peste zece kilograme intr-o saptamana – doua este un alt semn clasic al debutului diabetului zaharat de tip 1. Dat fiind faptul ca aceasta boala este caracteristica copiilor, adolescentilor si adultilor tineri, putem sa avem acest simptom al slabitului iar pacientul sa nu isi dea seama ca este o problema. Acest fenomen se intampla in special la adolescente.
Fetele aflate la varsta pubertatii sau adolescentei, in jurul varstei de 20 ani, de obicei au o problema cu propria greutate. Ele considera mai mereu ca sunt “prea grase”, din acest motiv aceste fete sunt mai mereu la dieta.
Uneori dietele pe care aceste fete le tin nu sunt recomandate de catre specialist si se bazeaza pe infometare, pentru a obtine rezultate cat mai spectaculoase in timp cat mai scurt. O scadere accentuata in greutate la o astfel de domnisoara nu va ridica semne de intrebare. Va fi chiar motiv de bucurie.
O pacienta adolescenta va putea crede ca dieta pe care o urmeaza a dat rezultate extraordinare si va fi chiar incantata de noua greutate pe care a obtinut-o intr-un timp atat de scurt. Aici trebuie sa intervina parintii fetei si anturajul acesteia, care sa sesizeze ca pacienta a scazut excesiv de mult in greutate intr-un timp extrem de scurt. Este recomandat sa se adreseze unui medic pentru a face un set complet de analize de sange si a vedea daca nu cumva s-a declansat diabetul zaharat de tip 1.
Adeseori, scaderea in geutate este insotita de primelele doua semne: setea excesiva si urinatul frecvent. In cazul adolescentelor care sunt la cura de slabire, aceste doua semne trec si ele neobservate, deoarece fata va avea tendinta de a consuma mai multa apa pentru a nu mai simti senzatia de foame, si atunci nu va banui ca de fapt ii este sete excesiv . Iar urinatul des il va pune pe seama faptului ca a baut mai multa apa si va fi oarecum logic pentru tanara aflata in proces voluntar de pierdere de kilograme.
O alta categorie aflata la risc sunt copii mici, care nu ne pot spune daca au simptome sau nu. De regula ei nu vorbesc si daca o fac nu stiu sa verbalizeze anumite probleme. In cazul acestor copii – parintii, bunicii, persoanele care stau cu ei – trebuie sa ii urmareasca si sa sesizeze daca apar semnele de mai sus: sete, urinat frecvent sau scadere in greutate. Apartinatorii copilului trebuie sa tina cont de faptul ca desi este vara si cald, copilul nu trebuie sa bea mai mult de un litru de apa pe zi si nici nu trebuie sa urineze atat de abundent. Daca scade in greutate trebuie dus la medic de urgenta (acesta nu este un semn bun, in oricare din situatii).
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice