Tipuri de diete in diabet

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Exemple de diete (160, 180, 200, 220g HC)

Dieta pacientului cu diabet zaharat va fi centrata pe cantitatea de glucide pe care acesta va avea voie sa o consume. Asa numitii hidrati de carbon (HC) care vor trebui numarati si pacientul va trebui sa nu depaseasca un numar stabilit de catre medicul diabetolog/dietetician sau nutritionist. Acest numar va fi diferit in functie de fiecare pacient. Astfel, un pacient obez care trebuie sa slabeasca va primi un numar de 140g maxim 160g HC pe zi. Un pacient normoponderal sau usor supraponderal va primi 180g HC. Un pacient slab care desfasoara o activiate fizica intensa (munca la camp sau pe santier) poate primi 200-220g HC. In cazul copiilor, care sunt in crestere, si a pacientilor malnutriti se paote ajunge pana la 250-260g HC pe zi.

Dieta impartita in 5 mese

In functie de tratamentul pe care pacientul il are, fie antidiabetice orale, fie insulina, dieta lui va fi impartita in 5 mese (cu 3 mese principale si 2 gustari) fie in 6 mese (cu 3 mese principale si 3 gustari). Mai departe, in functie de tipul de insulina (analog sau insulina umana) dieta poate fi imparita in 3 mese, toate principale fara gustari sau 4 mese, in care va avea o gustare la ora 22.00.

Pentru a revedea dieta in functie de tratament, fie antidiabetice orale, fie insulina, va rugam sa accesati articolele: ”Tipuri de dieta pentru pacientii diabetici tratati cu antidiabetice orale” si “Tipuri de dieta pentru pacientii diabetici tratati cu insulina”.

In cele ce urmeaza vom da niste exemple din ce putem sa obtinem 10g HC si mai apoi vom vedea cum le combinam pentru a obtine un numar de HC ca cel alocat mai sus.

Asadar, avem 10g hidrati de carbon (HC) in:

  • 20 g paine (1 felie);
  • 50 g orez, gris, paste-fierte;
  • 50 g cartofi fierti/ copti;
  • 25 g cartofi prajiti;
  • 80 g mamaliga pripita;
  • 15 g faina, orez nefiert, paste nefierte, malai;
  • 200 ml lapte sau iaurt.

Exemple de cum putem putem obtine 20g hidrati de carbon (HC):

  • 40 g paine;
  • 100 g cartofi fierti;
  • 100 g orez fiert, paste fainoase fierte;
  • 100 g fasole boabe / mazare boabe / linte fierte;
  • 100 g gris fiert;
  • 100 g mamaliga.

Exemple de cum putem obtine 15g hidrati de carbon (HC):

  • 100 g mere / pere / prune / piersici / cireşe / vişine / ananas;
  • 150 g mandarine / portocale / kiwi / pepene galben / căpşuni;
  • 100 ml suc natural.

Transformarea numarului de glucide

Stiind continutul in glucide al alimentelor, ne va fi foarte usor sa compunem meniul zilnic. Avem de la medic numarul total de HC dintr-o zi si cum trebuie sa ii impartim. Tot de la medic vom avea si cantitatile pentru fiecare masa. Ce ne ramane de facut este sa putem sa transformam numarul de glucide de la fiecare masa in alimente.

In cazul unei diete cu 160g HC impartita in 5 mese vom avea 3 mese principale si 2 gustari. La gustari vom avea cate 20g HC, in total 40g pentru cele doua gustari. O gustare o putem compune dintr-o felie de paine 20g si o cana de lapte sau iaurt 200ml, sau un fruct de 150g. Ne-au mai ramas 120g HC pentru cele 3 mese, cate 40g HC la fiecare masa.

Meniu diabet dimineata

Dimineata putem manca 3 felii de paine 60g cu o cana de lapte 200ml, la pranz putem manca 200g cartof/orez/paste fainoase sau 2 felii de paine 40g cu o mancare de legume si un fruct de 200g, iar seara avem variante cum ar fi: 150g mamaliga, 200ml lapte sau 200g linte sau 2 felii de paine si un fruct de 200g.

In cazul unei diete de 250 g HC avem:

  • Dimineata = 50g HC (acesti hidrati pot fi in paine 80g paine= 4 felii, 40 HC + lapte 200g=10g HC sau lapte 200 g = 10g HC si cereale integrale 200g = 40g HC).
  • Gustarea 1 de la ora 11.00 = 30g HC compusa din fructe 250g fruct.

Meniu diabet pranz

Urmeaza pranzul: 70g HC (supa/ ciorba/ bors de legume; mancare de legume: sufleu de dovlecei, mancare de stevie, urzici, mancare de praz cu masline, ghiveci de legume, sufleu de morcovi sau de spanac, mancare de fasole verde + carne de curcan/peste, paine 80g si un fruct 200g sau carne la gratar 150g cu piure sau orez 200g=40 HC + salata si un fruct de 200 g).

La gustarea 2 vom avea 30g HC compusi din 250ml lapte/iaurt si 200mg fruct.

Meniu diabet seara

Seara vom avea 70g HC ce ii vom lua din 300g cartofi copti si un fruct de 100g, sau din 300g paste fainoase si o cana de lapte 200ml, sau din gris cu lapte 200ml lapte/100mg gris/10g dulceata si 3 felii de paine cu sunca.

Modalitatea de a compune o dieta este simpla daca pacientul invata continutul de glucide din alimentele de baza. El trebuie sa stie cat contin ca si hidrati de carbon: painea, cartoful, orezul, pastele fainoase, fructele si lactatele . Daca stapanesc aceste notiuni, atunci dieta nu li se va mai parea o corvoada si o vor putea integra in viata lor, o vor purtea transforma in stil de viata.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere