Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Dieta pacientului cu diabet zaharat va fi centrata pe cantitatea de glucide pe care acesta va avea voie sa o consume. Asa numitii hidrati de carbon (HC) care vor trebui numarati si pacientul va trebui sa nu depaseasca un numar stabilit de catre medicul diabetolog/dietetician sau nutritionist. Acest numar va fi diferit in functie de fiecare pacient. Astfel, un pacient obez care trebuie sa slabeasca va primi un numar de 140g maxim 160g HC pe zi. Un pacient normoponderal sau usor supraponderal va primi 180g HC. Un pacient slab care desfasoara o activiate fizica intensa (munca la camp sau pe santier) poate primi 200-220g HC. In cazul copiilor, care sunt in crestere, si a pacientilor malnutriti se paote ajunge pana la 250-260g HC pe zi.
In functie de tratamentul pe care pacientul il are, fie antidiabetice orale, fie insulina, dieta lui va fi impartita in 5 mese (cu 3 mese principale si 2 gustari) fie in 6 mese (cu 3 mese principale si 3 gustari). Mai departe, in functie de tipul de insulina (analog sau insulina umana) dieta poate fi imparita in 3 mese, toate principale fara gustari sau 4 mese, in care va avea o gustare la ora 22.00.
Pentru a revedea dieta in functie de tratament, fie antidiabetice orale, fie insulina, va rugam sa accesati articolele: ”Tipuri de dieta pentru pacientii diabetici tratati cu antidiabetice orale” si “Tipuri de dieta pentru pacientii diabetici tratati cu insulina”.
In cele ce urmeaza vom da niste exemple din ce putem sa obtinem 10g HC si mai apoi vom vedea cum le combinam pentru a obtine un numar de HC ca cel alocat mai sus.
Asadar, avem 10g hidrati de carbon (HC) in:
Exemple de cum putem putem obtine 20g hidrati de carbon (HC):
Exemple de cum putem obtine 15g hidrati de carbon (HC):
Stiind continutul in glucide al alimentelor, ne va fi foarte usor sa compunem meniul zilnic. Avem de la medic numarul total de HC dintr-o zi si cum trebuie sa ii impartim. Tot de la medic vom avea si cantitatile pentru fiecare masa. Ce ne ramane de facut este sa putem sa transformam numarul de glucide de la fiecare masa in alimente.
In cazul unei diete cu 160g HC impartita in 5 mese vom avea 3 mese principale si 2 gustari. La gustari vom avea cate 20g HC, in total 40g pentru cele doua gustari. O gustare o putem compune dintr-o felie de paine 20g si o cana de lapte sau iaurt 200ml, sau un fruct de 150g. Ne-au mai ramas 120g HC pentru cele 3 mese, cate 40g HC la fiecare masa.
Dimineata putem manca 3 felii de paine 60g cu o cana de lapte 200ml, la pranz putem manca 200g cartof/orez/paste fainoase sau 2 felii de paine 40g cu o mancare de legume si un fruct de 200g, iar seara avem variante cum ar fi: 150g mamaliga, 200ml lapte sau 200g linte sau 2 felii de paine si un fruct de 200g.
In cazul unei diete de 250 g HC avem:
Urmeaza pranzul: 70g HC (supa/ ciorba/ bors de legume; mancare de legume: sufleu de dovlecei, mancare de stevie, urzici, mancare de praz cu masline, ghiveci de legume, sufleu de morcovi sau de spanac, mancare de fasole verde + carne de curcan/peste, paine 80g si un fruct 200g sau carne la gratar 150g cu piure sau orez 200g=40 HC + salata si un fruct de 200 g).
La gustarea 2 vom avea 30g HC compusi din 250ml lapte/iaurt si 200mg fruct.
Seara vom avea 70g HC ce ii vom lua din 300g cartofi copti si un fruct de 100g, sau din 300g paste fainoase si o cana de lapte 200ml, sau din gris cu lapte 200ml lapte/100mg gris/10g dulceata si 3 felii de paine cu sunca.
Modalitatea de a compune o dieta este simpla daca pacientul invata continutul de glucide din alimentele de baza. El trebuie sa stie cat contin ca si hidrati de carbon: painea, cartoful, orezul, pastele fainoase, fructele si lactatele . Daca stapanesc aceste notiuni, atunci dieta nu li se va mai parea o corvoada si o vor putea integra in viata lor, o vor purtea transforma in stil de viata.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice