Sursa News Medical
Boala diabetica duce la niveluri ridicate ale glucozei in sange. Fara o monitorizare atenta, acest lucru poate provoca afectiuni in tot corpul. Neuropatia diabetica inseamna deteriorarea terminatiilor nervoase cauzata de diabetul zaharat.
Neuropatia diabetica poate afecta diferite functii ale corpului. Potrivit Institutului National pentru Diabet, Boli Digestive si Rinichi (INDR), peste 30% dintre persoanele cu diabet prezinta probleme ale sistemului nervos autonom, care controleaza functiile independente precum digestia.
Pana la 50% dintre persoanele cu diabet zaharat au neuropatie periferica. Aceasta afecteaza sistemul nervos periferic, iar simptomele apar frecvent in brate, maini, talpi si gambe.
Un alt tip de neuropatie este neuropatia focala, care include sindromul de tunel carpian. Această comprimare a nervilor de la incheietura mainii, este prezenta la aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet zaharat.
Potrivit unui studiu, aproximativ jumatate dintre diabetici dezvolta o forma de neuropatie in decurs de 25 de ani de la diagnosticarea diabetului zaharat.
Aceste tipuri de leziuni ale nervilor nu sunt reversibile. Totusi, in acest studiu, sunt prezentate modalitati de a incetini evolutia neuropatiei diabetice, de a diminua simptomele ei si de a reduce riscul altor complicatii.
Neuropatia poate provoca dureri si amorteala in talpi si gambe.
Neuropatia diabetica se manifesta prin distructia progresiva a terminatiilor nervoase, care se dezvolta atunci cand o persoana sufera de diabet tip 1 sau tip 2.
Expertii cred ca neuropatia apare atunci cand nivelurile ridicate de zahar si grasimi din sange, cum ar fi trigliceridele, lezeaza celulele nervoase si fibrele. In aceasta situatie, sistemul nervos nu mai poate functiona corect.
Nivelul ridicat al glicemiei in sange poate afecta si vasele de sange, inclusiv vasele mici care transporta oxigenul si substantele nutritive catre terminatiile nervoase. Potrivit Institutului National pentru Diabet, Boli Digestive si Rinichi, acest lucru, impiedica functionarea normala a nervilor.
Neuropatia periferica poate provoca o serie de simptome, inclusiv durere, pierderea sensibilitatii la atingere, amorteala, furnicaturi si slabiciune musculara.
Neuropatia autonoma poate genera probleme digestive, cum ar fi gastropareza, situatie in care stomacul nu este capabil sa transfere alimentele in intestinul subtire, in mod eficient,.
Controlul glicemiei, din primele etape ale diabetului, este o modalitate de a preveni neuropatia diabetica. In acest fel se reduce cu peste 50% riscul de afectare a nervilor, potrivit Centrului de Diabet Joslin din SUA.
Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2, sunt mai predispuse la neuropatie diabetica daca:
Adesea, se poate reduce impactul acestor factori prin modificarea stilului de viata.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical