Automonitorizarea glicemiei – cand si mai ales cum?
Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Autocontrolul glicemiei face parte integranta din strategia de tratament atat a pacientului cu diabet zaharat tratat cu insulina, dar si pentru pacientii care iau tratament oral.
In cadrul procesului de educatie terapeutica, automonitorizarea este esentiala pentru adaptarea corespunzatoare a dozelor de insulina in diferite situatii, pentru gradarea efortului fizic sau a aportului alimentar, toate acestea in scopul atingerii si mentinerii tintelor terapeutice.
Reguli de care este bine sa se tina cont in monitorizarea glicemiei
Autocontrolul glicemiei prin utilizarea glucometrului este absolut necesar la pacientii cu diabet zaharat care fac insulina dar si la femeile gravide care au diabet gestational.
Autocontrolul gliemiei este recomandat si pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu antidiabetice orale. Acestia pot sa aiba variatii glicemice diurne datorate modificarilor de medicatie sau ale stilului de viata. De asemenea ei pot monitoriza schimbarile survenite in cursul afectiunilor intercurente.
Este esential ca pacientii cu diabet zaharat sa fie instruiti sa efectueze autotestarea, sa inregistreze datele si sa inteleaga semnificatia lor tocmai pentru a putea interveni si modifica schema terapeutica sau sa mearga la medicul specialist diabetolog.
De ce este importanta automonitorizarea glicemiei?
Prin determinarea regulata a valorilor glicemiei se va ajunge la un bun control al diabetului.
Pacientul va putea sa aiba o dieta corecta si va intelege modul in care anumite alimente pot influenta glicemia.
Se va evidentia influenta pe care anumite medicamente o au asupra glicemiei.
In situatia in care o persoana are hipoglicemie (nivel de zahar scazut in sange), prin automonitorizare se pot lua masuri urgente.
Automonitorizarea permite ajustarea dozelor de insulina in cazurile de hiperglicemie.
Medicul va putea sa ia masuri bine documentate, eventual va putea schimba medicatia, insa este indicat ca la fiecare vizita pacientul sa aiba asupra lui glicemiile notate intr-un carnetel.
Factorii pentru o glicemie mare
consumul mare de alimente,
alimente care au un continut mare de glucoza,
anumite boli, infectiile, racelile,
lipsa exercitiilor fizice,
anumite medicamente,
omiterea administrarii tratamentului necesar bolii de baza – diabetului zaharat
Factorii pentru o glicemie mica
un consum precar de alimente cu glucide,
efectuarea unuor exercitii fizice prea intense,
administrarea unei doze prea mari de insulina sau de antidiabetice orale,