Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand organismul devine rezistent la insulina sau atunci cand pancreasul nu mai produce suficienta insulina. Istoricul familial dar si factorii de mediu, excesul de greutate si inactivitatea, contribuie la aparitia afectiunii.
Pancreasul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 produce insulina, dar celulele din organismele lor nu o folosesc asa cum ar trebui-acest lucru se numeste rezistenta la insulina. La inceput, pancreasul face mai multa insulina pentru a incerca sa introduca glucoza in celule. Dar, in cele din urma, nu poate tine pasul, iar zaharul se acumuleaza in sange cu cresterea glicemiei si o secretie de insulina in scadere (se epuizeaza revervele pancreatice de insulina).
Specialistii sustin ca in cazul acestui tip de diabet zaharat exista o predispozitie genetica care face ca celulele beta din pancreas sa aiba inca de la inceput o capacitate scazuta, limitata de a secreta insulina, adica sa fie expuse riscului de moarte celulara precoce. La aceste modificari se mai adauga si fenomenul de insulinorezistenta care determina ca testutul adipos, muscular si ficatul sa raspunda foarte greu la actiunea insulinei.
Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti