Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Risc diabet – principalii factori de risc ai diabetului zaharat de tip 2 sunt: obezitatea, sedentarismul si predispozitia genetica.
Factor de risc principal pentru diabetul de tip 2. Cu cat o persoana are mai multa grasime, cu atat celulele din corpul sau devin mai rezistente la insulina. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca o persoana supraponderala sa dezvolte diabet zaharat de tip 2. Vestea buna este ca scaderea in greutate prin diminuarea grasimii din organism poate elimina insulinorezistenta. Adica poate duce la scaderea pana la valori normale a glicemiei la acesti pacienti.
Este un factor de risc modificabil al acestei boli. Cu cat o persoana este mai putin activa, adica mai sedentara, cu atat mai mult creste riscul pentru diabet zaharat de tip 2. Activitatea fizica ajuta la controlul greutatii, creste consumul de glucoza in celule pentru energie si face in acelasi timp ca celulele sa fie mai sensibile la insulina.
Ereditatea – mostenirea diabetului de tip 2 in familie este bine cunoscuta. De cele mai multe ori pacientii cu diabet zaharat tip 2 au in familie cazuri de diabet, de exemplu are diabet unul dintre frati, bunici, unchi, parinti.
Riscul de diabet zaharat de tip 2 creste odata cu inaintarea in varsta, mai ales dupa varsta de 45 de ani, atunci cand marea majoritate a oamenilor pierd masa musculara si au tendinta sa ia in greutate. In ultimii ani, incidenta diabetului de tip 2 este in plina crestere si in randul copiilor, adolescentilor si adultilor mai tineri.
O afectiune in care nivelul glicemiei este mai mare decat in mod normal, dar nu este suficient de ridicat pentru a fi clasificat ca diabet. Lasat netratat, prediabetul poate progresea adesea la diabetul de tip 2.
Femeile care au avut diabet gestational in sarcina, au un risc crescut de aparitie a diabetului de tip 2. De asemenea, daca copilul a avut la nastere peste 4 kilograme, creste riscul mamei de a face mai devreme sau mai tarziu diabet zaharat tip 2, iar bebelusul va fi un viitor adult cu predispozitie crescuta pentru obezitate si boli metabolice inclusiv diabet zaharat tip 2.
Sindromul ovarului polichistic, in cazul femeilor poate creste riscul de diabet zaharat tip 2.
Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti