Comunicarea cu copilul la primele simptome de diabet

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Momentul diagnosticului diabetului zaharat este unul extrem de delicat, in special daca discutam despre un copil. Principala grija a unui colectiv medical va fi comunicarea cu copilul pentru ca acesta sa inteleaga afectiunea ce tocmai a fost diagnostica. Sa o accepte si mai ales sa accepte tratamentul cu insulina.

Deoarece majoritatea cazurilor de diabet la copii sunt cazuri de diabet zaharat de tip 1, atunci se impune un tratament cu insulina. Acest tratament poate fi greu acceptat de catre un copil, din cauza fricii de ace si/sau de durere. Pentru a afla mai multe referitoare la tratamentul diabetului zaharat la copil si despre tratamentul cu insulina, va rugam accesati articolele: „Tratament diabet la copii” si „Totul despre insulina”.

Nivelul de intelegere al copilului

In momentul in care ne aflam in fata unui copil, recent diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, trebuie sa ii explicam acestuia ce inseamna diabetul zaharat. Trebuie sa ii explicam la nivelul lui de intelegere, facand analogii intre parti ale corpului lui cu elemente pe care el le intelege. Spre exemplu, ii vom explica mecanismul autoimun prin care s-a produs boala, spunandu-i ca anticorpii sunt „soldatii” care apara de rele corpurile noastre. Ii vom spune cum acesti soldatii nu mai recunosc propriul corp si au plecat la atac impotriva lui si au creat aceasta „deficienta” de care el sufera.

Nu este indicat sa folosim cuvantul „boala”. Acest cuvant sperie copilul, ii vom spune ca el are o „deficienta” sau si mai simplu: „pancreasul lui nu mai poate sa creeze insulina”. Din cauza faptului ca el are o deficienta, corpul lui nu mai produce insulina, atunci trebuie sa o aducem in corp din exterior, din pen. Ii explicam astfel motivul pentru care el trebuie sa faca insulina.

Explicatii si comparatii

In momentul in care ii explicam de ce trebuie sa faca insulina, ii aratam dispozitivele, ii spunem ca intepatura nu doare. Daca este necesar facem noi o intepatura, asupra noastra, ca sa vada si el cum se face. Ii aratam dimensiunea acului, care este foarte mica. Comparam durerea pe care o va simti atunci cand va face insulina cu intepatura unui tantar. Fiecare copil a fost macar o data ciupit de un tantar, va avea astfel termen de comparatie.

Vom lasa copilul sa manevreze penul, sa se joace cu el, sa vada ca nu este dificil de folosit. Apoi vom trece la a face injectii papusilor, il vom pune pe copil sa faca papusii injectia, tocmai pentru a-i infrange teama.

Ulterior, vom lasa copilul sa ne faca noua injectii (cadrelor medicale si parintilor), pentru ca mai apoi acesta sa accepte sa i se faca insulina si chiar sa si-o faca singur, depasind frica de intepatura.

Sisteme moderne de monitorizare a glicemiei

Urmatorul pas este sa aratam copilului sistemele moderne de monitorizare a glicemiei si pompele de insulina. Sisteme moderne sunt mult mai usor de folosit si sporesc calitatea vietii. Ii vom spune copilului ca prin purtarea acestor dispozitive este „special”, va fi un mini-robot tehnologizat, motiv de invidie pentru colegii lui.

Aceasta epoca in care traim este una a tehnologiei, copii sunt fascinati de aceasta, iar o metoda usoara de acceptare a tratamentului poate fi chiar aceasta, sistemele moderne de monitorizare si pomple de insulina. Pentru a citi mai multe despre sistemele moderne de monitorizare a glicemiei si pompele de insulina, va rugam accesati articolele: „Senzori de monitorizare continua a glicemiei” si „Pompele de insulina”.

In zilele noastre sistemele de monitorizare a glicemiei sunt legate de telefonul mobil, care este o fascinatie a copilului modern. Iata o alta metoda prin care copilul sa accepte mai usor diagnosticul si tratamentul. Pentru a citi mai multe despre aceste sisteme, va rugam sa accesati articolul:”Aplicatii mobile pentru monitorizarea diabetului”.

De evitat in comunicarea cu copilul diagnosticat cu diabet

Cel mai important lucru este sa nu ii insuflam copilului ideea de boala. El trebuie sa stie ca diabetul zaharat este doar o deficienta care nu te impiedica sa faci ceea ce iti doresti. El trebuie sa stie ca va putea sa isi urmeze visele si ca diabetul nu ii va sta in calea realizarii dorintelor lui.

In lume exista sportivi de performanta care au diabet zaharat si concureaza la cele mai inalte nivele (chiar si la olimpiade) cu performante notabile, exista cantareti de top international si staruri la Hollywood. Diabetul zaharat nu te impiedica sa fi fericit si nu te opreste din a-ti urma visele si a le realiza.

In nici un caz nu trebuie pusa o eticheta de „bolnav” asupra copilului si trebuie sa ii spulberam teama de moarte. Cel mai frecvent, copiilor le este frica de faptul ca daca au facut diabet zaharat vor muri. Trebuie sa le spulberam aceste temeri.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere