Sursa News Medical
Un sistem bazat pe realitatea virtuala destinat formarii profesionale este implementat in Marea Britanie, pentru a ajuta profesionistii din domeniul sanatatii sa imbunatateasca ingrijirea persoanelor cu diabet.
Tehnologia a fost dezvoltata astfel incat medicii si asistentele sa poata recunoaste cand cineva are un nivel extrem de ridicat sau scazut al glicemiei si astfel sa poata lua masurile necesare.
Acest sistem a fost dezvoltat de Oxford Medical Simulation si face parte dintr-un proiect condus de medici specialisti din Spitalul Universitar Southampton.
„Asigurarea ca medicii si personalul de specialitate sunt instruiti eficient pentru a detecta si gestiona prompt diabetul in situatii de urgenta este vitala si acest mediu digital este un mod inovator de a face acest lucru. Pana in prezent, am testat sistemul cu 10 medici, iar feedbackul a fost intr-adevar pozitiv, toti s-au simtit mult mai increzatori in ceea ce priveste recunoasterea semnelor si luarea de masuri adecvate”, spun cercetatorii.
Diabetul este o afectiune complexa, iar cifrele sugereaza ca aproximativ 20% dintre persoanele din Spitalul Universitar Southampton din Marea Britanie au fie diabet de tip 1, fie diabet de tip 2. Cu toate acestea, multi profesionisti din domeniul sanatatii nu au identificat, pana in prezent, calea cea mai eficienta de tratament in cazul in care o persoana dezvolta o complicatie cauzata de diabet, in timp ce se afla sub ingrijirea lor.
Cel putin o persoana cu diabet zaharat tip 1 din 25 dezvolta cetoacidoza diabetica, o alta complicatie grava a diabetului, pe durata spitalizarii.
Cetoacidoza diabetica, o acumulare de cetone in sange, se poate dezvolta daca in corp exista un nivel foarte scazut de insulina.
„Pacientii cu diabet zaharat tip 1, in special, au un risc mai mare de a dezvolta probleme grave legate de nivelul glucozei din sange atunci cand sunt in spital, din cauza valorilor foarte mari sau foarte scazute ale glicemiei. Situatiile de urgenta diabetica pot escalada rapid si uneori poate fi dificil pentru medici si asistenti nespecializati sa recunoasca simptomele, de aceea dobandirea de cunostinte de specialiate si instruirea in cadrul spitalului pot imbunatati semnificativ statisticile actuale”, sustin cercetatorii.
Apelarea la mijloace tehnologice ar trebui sa fie in centrul unui proiect pe termen lung al serviciilor de sanatate publica in domeniul diabetului, instruirea personalului medical care utilizeaza realitatea virtuala este un alt exemplu de modernizare in domeniu, care poate ajuta la imbunatatirea ingrijirii pacientilor cu diabet, a concluzionat echipa de cercetatori
Sursa News Medical