Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
De foarte multe ori ne intalnim, in cabinetele medicale, cu pacienti nou diagnosticati cu diabet zaharat care ne spun ca ei au facut aceasta boala din cauza „stresului”. Nu demult, un pacient m-a intrebat: „Doamna doctor, eu am diabet zaharat sau diabet pe stres?” Raspunsul a fost evident: „Aveti diabet zaharat”.
In momentul in care pacienti dau vina pe stres pentru aparitia bolii, le spun ca noi toti suntem stresati, insa nu toti facem diabet zaharat. Si ii intreb cum isi explica acest fapt. In cele ce urmeaza vom incerca sa demontam acest mit conform caruia din cauza stresului se produce diabetul zaharat.
In primul rand trebuie sa definim „stresul”. Ce inteleg pacientii prin stres si ce este de fapt acest fenomen fiziologic. Cuvantul stres defineste, in acceptiunea pacientilor, starile lor de anxietate, de depresie, de suparare. Orice problema din viata lor este cauzatoare de stres. Ei bine, stresul este un fenomen fiziologic. Exista un homon, ce se numeste Cortizol, care este secretat de catre glanda suprarenala, o glanda ce se afla situata deasupra rinichilor. Glandele suprarenale secreta, pe langa cortiozol si adrenalina, si noradrenalina. Toti acesti hormoni sunt implicati in mecanismul de reglare al stresului.
In momentul in care din zona corticala a glandei suprarenale se secreta o cantitate mare de cotizol, atunci exista si o urmare ce se traduce in cresterea glicemiei. Acesti hormoni au rol hiperglicemiant. Insa, daca organismul functioneaza corect, pancreasul combate cresterea glicemiei din cauza unor cantitati marite de cortizol. Daca pe langa cantitati crescute de cortizol, pacientul mai este si obez si sufera de insulinorezistenta, atunci se instaleaza diabetul zaharat. Aceasta este singura situatie in care „stresul”, fenomenul fiziologic, poate duce la aparitia diabetului zaharat.
In restul cazurilor incriminarea stresului este doar o forma de a „da vina pe cineva” pentru aparitia acestei boli.
Putem admite ca un pacient care se confrunta cu probleme, de orice fel, se va refugia in mancare, in special in dulciuri, pentru a-si creste nivelul de endorfine. El va consuma dulciuri pentru a se simti mai bine. Acest lucru va duce la acumularea de kilograme in plus, pacientul va deveni supraponderal sau chiar obez. Apare apoi fenomenul de insulinorezistenta si se instaleaza diabetul zaharat de tip 2. Pentru a vedea explicat fenomenul de insulinorezistenta si implicarea lui in aparitia diabetului zaharat de tip 2, va rugam sa accesati articolul:”Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat”.
In cazul mai sus mentionat, pacientul ne va spune ca a fost foarte stresat in ultima perioada de timp si din aceasta cauza a facut diabet zaharat. Insa daca il intrebam daca s-a ingrasat, va raspunde afirmativ. Si atunci intrebarea se pune: “Ati facut diabet zaharat de la faptul ca ati fost stresat sau din cauza faptului ca ati mancat mai mult? V-ati ingrasat si a aparut insulinorezistenta?” Evident raspunsul sta in partea a doua a intrebarii!
Exista persoane care, din cauza asa zisului stres, se refugiaza in alcool sau in droguri, creand astfel dependente greu de tratat. Acestia nu fac diabet zaharat, decat in cazuri mult mai rare si prin alte mecanisme. Oare pe ei “stresul” de ce nu ii afecteaza la fel? Simplu, pentru ca ei nu acumuleaza kilograme in plus.
Tot acest stres, duce la un mancat compusliv-obsesiv. Exista persoane care “rontaie” toata ziua. Acesti pacienti ne spun ca ei nu mananca mult, pentru ca la o masa ei au cantitati mici de mancare. Ceea ce este si de inteles, daca intre mese manaca continuu. Ei nu sunt constienti de cantitatea totala de mancare pe care o digera o zi intreaga. Si nu mai sunt constienti ca ceea ce manaca nu este sanatos. Ei rontaie seminte, alune, covrigei, saratele, pateuri, saleuri, fructe iar cateodata si dulciuri. Toate aceste alimente sunt extrem de bogate in calorii si fac ca portia calorica a acelei persoane sa fie una dubla sau chiar tripla fata de ce este recomandat pentru o singura zi.
Asadar, nu stresul este cel care declanseaza diabetul zaharat, ci modalitatea cum pacientul alege sa raspunda acestui fenomen. Daca va cauta “alinare in frigider”, atunci el va acumula kilograme, va deveni obez, se va instala insulinorezistenta si mai apoi diabetul zaharat de tip 2.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice