Ingrjirea moderna a piciorului diabetic, de la podiatru la pacient

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Piciorul diabetic este una dintre complicatiile majore ale diabetului zaharat, caracterizata de aparitia si agravarea ulceratiilor la nivelul piciorului. Piciorul diabetic este de cele mai multe ori o consecinta a neuropatiei diabetice si/sau a arteriopatiei diabetice. Piciorul diabetic reprezinta o povara mare pentru persoanele afectate si familiile acestora, periclitand mobilitatea si sporind morbiditatea, printr-un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientului, in ansamblul ei.

Neuropatia diabetica periferica apare ca urmare a distrugerii nervilor, uneori fara ca bolnavii sa constientizeze semnele si simptomele care o anticipeaza. La randul ei, distrugerea nervoasa se produce din cauza nivelului crescut de glucoza si/sau ca rezultat al unui nivel redus de insulina in sange.

Riscul de aparitie a ulceratiilor

O persoana care sufera de diabet si care are simptome cum ar fi dureri, amorteala, oboseala, furnicaturi, senzatie de arsura la nivelul membrelor, piele uscata si crapata la nivelul picioarelor si talpilor, poate avea neuropatie diabetica si sanse sporite sa sufere de ulceratii. La persoanele care au atat neuropatie, cat si diformitati la nivelul picioarelor, riscul de aparitie a ulceratiilor este de 12 ori mai mare, in timp ce persoanele care au deja un istoric al patologiei, al ulceratiilor, prezinta un risc de 36 de ori mai mare.

Lasate netratate, ulceratiile evolueaza si conduc la asa numitul in picior diabetic, conditie care poate aduce in viata pacientului una dintre cele mai de temut urmari: amputatia, ca solutie extrema in abordarea medicala pentru oprirea progresului complicatiei diabetului zaharat. Printre factorii care cresc riscul de formare a ulceratiilor la nivelul membrelor inferioare si, ulterior, de amputatie, se numara: existenta diabetului de mai bine de 10 ani, istoric al consumului de tutun, nivelurile crescute de glucoza in sange.

Podiatria in Romania

Amputatia este, de cele mai multe ori, sinonima cu invaliditatea. In Romania, peste 50% din totalul amputatiilor se efectueaza in randul persoanelor cu diabet, acestea fiind date care au atras atentia specialistilor, in vederea cautarii de solutii viabile si eficiente. Intr-un context al progresului medical international, Romania avea nevoie de integrarea, recunoasterea si explorarea unei zone noi, axate exclusiv pe ingrijirea piciorului si, constientizand predominanta amputatiilor in randul persoanelor cu diabet, de o disciplina care sa intuiasca inca de la inceput necesitatea orientarii sale preponderente, dar nu exclusive, catre zona de diabet: podiatria.

Specialistul podiatru – un profesionist cu o meserie care se afla in plin proces de initiere si formare in Romania, in prezent, dar care promite sa se concretizeze, sa se adapteze in functie de nevoile actuale si, in timp, sa se remarce printr-o expansiune absolut necesara, ofera raspunsul la nevoile persoanei cu diabe zaharat.

Atentia si ingrijirea piciorului diabetic sunt factorii ca pot face diferenta intre un picior fara amputatie si un picior cu amputatie.

Picioarele persoanei cu diabet si pielea de la nivelul lor sunt predispuse ranirii si evolutiei nefaste a oricarei mici zgarieturi, in primul rand din cauza ca o persoana cu diabet isi pierde treptat sensibilitatea si, totodata, abilitatea de a resimti durere, caldura sau frig. O persoana care intampina aceste probleme poate avea o zgarietura pe care sa nu o perceapa la picior si care sa se infecteze.

Inca din acest punct, rolul specialistului podiatru in abordarea simptomelor piciorului diabetic este esential. Acesta poate sa impuna o rutina si o necesitate a examinarii serioase, frecvente, asupra picioarelor, printr-o responsabilitate mai mare decat in mod obisnuit.

Pentru a-si proteja sanatatea picioarelor si, implicit, sanatatea generala, o persoana cu diabet si neuropatie diabetica trebuie sa fie determinata sa acorde o atentie amanuntita picioarelor. Pentru insusirea acestui obicei, roluri importante sunt jucate de: informarea corecta, sustinuta, comunicarea cu specialistul, cunoasterea atributiilor unui podiatru in raport cu fiecare caz in parte si constientizarea efectului pozitiv pe care prezenta unui podiatru o poate avea, in viata persoanei cu neuropatie diabetica si picior diabetic.

Specialistul in podiatrie poate realiza o examinare complexa a anormalitatilor aparute la nivelul picioarelor, a sensibilitatii, a trasaturilor biomecanice ale piciorului, poate evalua starea pielii, a unghiilor si determina daca persoana cu diabet prezinta un risc sporit de aparitie a ulceratiilor.

Dupa caz, podiatrul recomanda ingrijire extinsa, supravegheaza evolutia problemelor si stabileste conexiuni cu profesionisti din alte specialitati, implicati in procesul de ingrijire a piciorului diabetic. Din acest motiv, podiatrul are un rol central in echipa multidisciplinara de management al piciorului diabetic, fiind in masura sa primeasca si sa medieze cazurile de picior diabetic, in conformitate cu modalitatile necesare de ingrijire.

Comunicarea eficienta cu pacientul

In comunicarea eficienta cu pacientul, podiatrul va pune accentul pe identificarea si explicarea factorilor de risc, pe importanta interventiei precoce, pe necesitatea purtarii articolelor de incaltaminte care nu incomodeaza sau traumatizeaza picioarele, astfel incat ulceratiile sa fie evitate. Domeniul ingrijirii piciorului este unul complex, care depaseste sfera neuropatiei diabetice insa toate procedurile realizate in ingrijirea piciorului diabetic au o continuitate si in afara acestei nise – de la diagnosticare, tratament si reabilitarea anomaliilor asociate piciorului si membrelor inferioare, pana la abordarea biomecanica a piciorului, ingrijirea piciorului atletic, abordarea infectiilor fungice, a gutei, bataturilor, monturilor, degeraturilor, unghiilor incarnate, verucilor, artritei reumatoide si diformitatilor degetelor.

Dupa cum se poate observa, in sfera de atributii ale unui podiatru intra mai multe aspecte, care tin exclusiv de sanatatea picioarelor de la glezne in jos si de o cunoastere amanuntita a mecanismului picioarelor.

A fost amintita importanta articolelor de incaltaminte sanatoase asupra picioarelor si, cu atat mai mult, la persoana cu neuropatie diabetica si pericol de aparitie a ulceratiilor.

Pentru un stil de viata sanatos

Pentru mentinerea unui stil de viata sanatos si a mobilitatii, mersul este de nepretuit, iar incaltamintea este instrumentul principal care ajuta sau, dimpotriva, oboseste si ingradeste picioarele, daca este aleasa deficitar, in loc sa ofere lejeritate in activitatea miscarii.

Un podiatru stie ca un pantof care sustine sanatatea picioarelor si nu o limiteaza este acela care permite functionarea normala a piciorului, care are un varf larg, un toc stabil fara sa fie inalt, latime si adancime adecvate, care ofera o buna retentie a piciorului si care este realizat din materiale moi si flexibile.

Interventia specialistului in podiatrie este obligatorie in cazul persoanei cu diabet, deoarece obiectivul central al acestuia este prevenirea riscului de aparitie a complicatiilor si a piciorului diabetic. Persoana cu diabet are nevoie de sustinere de specialitate, pentru a parcurge, cu toate informatiile necesare, drumul de la pericol la certitudine si control, in boala de care sufera. Persoana cu diabet zaharat va avea doar avantaje din intalnirea sa cu un specialist podiatru, iar podiatru o va ajuta sa invete auto-examinarea, sa stie cum sa intampine semnele alarmante.

Altfel spus, un podiatru descalta persoana cu diabet pentru a o ajuta sa isi tina sub control sanatatea picioarelor si pentru a-i fi aliat in depasirea obstacolelor bolii.

Atentia la detalii si la obiceiurile mersului, anticiparea semnelor si a potentialelor pericole ascunse in aceste semne aparent banale – bataturi, basici, sunt factori care mentin un grad sporit de constientizare in randul persoanelor cu diabet, facand posibil unul dintre scopurile majore ale podiatrilor din intreaga lume si ale viitorilor podiatri din Romania: stergerea amputatiilor de pe harta diabetului si contrabalansarea acetei realitati sumbre cu o calitate a vietii mult sporita, o viata traita constient, sanatos si responsabil.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere