Podiatria si alergarea

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

“Pentru un om cu picioarele goale, fericirea este o pereche de pantofi. Pentru un om care poarta pantofi vechi, fericirea este o pereche de pantofi noi. Şi, desigur, omul care nu are picioare, ar fi fericit sa mearga descult. Masoara fericirea cu ceea ce ai, nu cu ceea ce iti lipseste”.
In contextul unei multitudini de afectiuni de la nivelul piciorului ce pot aparea la sportivii amatori si profesionisti, acest citat al lui Michael Josephson ar putea fi completat in felul urmator: pentru un alergator, fericirea inseamna ingrijirea specializata si corecta a picioarelor oferita de un podiatru.

Ce este podiatria?

Conform definitiei date de catre Federatiei Internationale a Podiatrilor (FIP), podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicata cercetarii, prevenirii, diagnosticarii și tratamentului deformarilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – in relație cu intregul corp, precum și cu manifestarile bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate. Pe scurt, podiatria inseamna ingrijirea picioarelor practicata de personal cu instruire medicala specifica.

Podiatrul este acel profesionist din domeniul sanatatii care se ocupa de ingrijirea medicala a piciorului. Acesta poate trata diverse afectiuni de la nivelul piciorului, precum ar fi calozitatile, hallux valgus (“mont”), probleme de biomecanica, evalueaza incaltamintea poate realiza un screening de neuropatie (testarea sensibilitatilor) la persoanele cu diabet.

Piciorul alergatorului necesita o atentie sporita

Stiai ca piciorul nostru este o minune arhitecturala? Este compus din 26 de oase cu dimensiuni si structuri diferite, 31 de articulatii si 20 de muschi proprii. Iar, in timpul alergarii, presiunea exercitata asupra picioarelor este de 3-4 ori mai mare decat greutatea corpului. Mai mult decat atat, cand alergam se pune o presiune mare asupra labei piciorului, prin fenomenul de pronatie – adica miscarea specifica a labei piciorului la momentul cu solul pentru a reduce socul de contact cu o suprafata dura. Un exces de pronatie poate conduce la un dezechilibru al genunchiului si poate strica aliniamentul soldului. Musculatura spatelui este o alta parte a corpului care este implicata in procesul de alergare, deoarece alergarea depinde de stabilitatea trunchiului in partea superioara.

Alegerea incaltamintei adecvate este un alt aspect de care orice alergator trebuie sa tina cont. O incaltaminte nepotrivita poate cauza probleme la nivelul piciorului, durerea fiind cel mai des intalnit simptom.

Datorita faptului ca dinamica alergarii este complexa, si zonele afectate sunt mai numeroase. In timpul alergarii, zonele cele mai afectate sunt talpile, gleznele, articulatiile genunchiului, muschii membrului inferior, zona abdomenului si partea inferioara a spatelui. In consecinta, cele mai comune leziuni care pot aparea la alergatori sunt metatarsalgia, sindromul de stres tibial, durerea in calcai, fascita plantara, sindromul tractului ilio-tibial, tendinita achileana, durerile de spate si entorsele de glezna.

Cand trebuie sa consulti un podiatru ca si alergator?

De cele mai multe ori, problemele de la nivelul piciorului sunt localizate si pronuntate. Orice lucru neobisnuit pe care il observati la vreunul dintre membrele dumneavoastra inferioare trebuie sa va determine sa apelati la ajutorul unui specialist.

Printre cele mai comune probleme pe care le au alergatorii se numara calozitatile plantare, durere in zona calcaiului, monturi, senzatie de arsura, durere la nivelul metatarsienelor, picioare obosite, instabilitate de glezna, dureri de spate si uzura pantofilor intr-un timp foarte scurt. Toate acestea intra in sfera de competente ale podiatrului.

Podiatrul apreciaza factorii de risc de la nivelul picioarelor, printr-un examen obiectiv si ofera educatie specifica ingrijirii corespunzatoare a picioarelor. Acesta evalueaza incaltamintea si face recomandari daca este cazul. Determinarea tipologiei piciorului cu ajutorul examenului clinic si placii baropodometrice, evaluarea modificarilor de biomecanica a piciorului si tratamentele specifice problemelor de mers se afla, de asemenea, in aria de cunostinte ale podiatrului.

In era vitezei in care traim, alergarea poate fi o metoda de a scapa de agitatia mondena si de a ne pune corpul in miscare, ca sa combatem sedentarismul. Insa, problemele de la nivelul picioarelor ne pandesc la fiecare pas, cu atat mai mult in timpul alergarii. Podiatria si, in special, podiatrul, reprezinta solutia pentru o ingrijire specializata si corecta a picioarelor oricarui alergator.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere