Interviul este realizat cu Adina Gurita
Ce faci? Prima data negi! Asta este atitudinea. Nu vrei sa accepti ca este posibil sa ai aceasta boala, de ce ti se intampla tie? Negarea este prima reactie umana, care apare.
Apoi sa te intrebi de ce tie, apoi sa te victimizezi. Dupa care familia poate sa aiba un rol important, in a te educa in directia aceasta. Pentru ca s-a ajuns in acel moment tocmai datorita faptului ca tu ai avut un stil de viata nesanatos. Stil de viata nesanatos in care tu poate nu te-ai odihnit cat a fost necesar, sai ai avut alt factor stresor a fost prezent in viata ta.
Alimentatia a fost una nepotrivita si atunci s-a ajuns la diabet. Primul lucru pe care poti sa il faci, dupa ce te confrunti cu aceasta negare, este sa constientizezi ca poti sa mergi inainte si cu ea, ca face parte din tine, si ca tu poti sa iti duci viata mai departe facand ceea ce este necesar sa faci.
Acceptarea va veni cu ajutorul psihoeducatiei, sa primesti informatii referitoare la boala de care suferi, sa fi indrumat corect, sa ti se dea medicamentele potrivite pentru boala ta, si sa faci psihoterapie, astfel incat psihoterapeutul sa poata sa scoata resurse pe care tu le ai deja. Cu acele resurse sa poti sa iti adaptezi gandurile negative, distorsiunile cognitive care se activeaza in momentul in care afli ca suferi de aceasta boala, si sa lucrezi pe ele.
Astfel va veni si acceptarea!
Interviul este realizat cu Adina Gurita
Psihoterapeut Cognitiv Comportamental