Care sunt cele mai potrivite perioade ale zilei pentru a-mi testa glicemia?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Glicemia se masoara in functie de recomandarile medicului diabetolog. Aceasta analiza trebuie luata la anumite ore deoarece atunci ne da cele mai multe informatii despre tratamentul pacientului, in special daca acesta este cel potrivit.

Prima si cea mai importanta ora la care un pacient trebuie sa isi masoare glicemia este ora 07.00 dimineata, pe nemancate, imediat dupa ce pacientul s-a trezit.

Catecolamine

De ce se alege ora 07:00 si nu 8:00, 09:00 sau 06:00 dimineata? Deoarece la ora 06.00 corpul secreta niste hormoni care pot influenta valoarea glicemiei (secretie maxima de catecolamine: cortizol/hormon de stress).

Valoarea glicemiei de dimineata ne spune daca tratamentul pacientului, tratament efectuat seara, a fost corect. Daca glicemia este mare inseamna ca fie doza de insulina nu este suficienta, fie medicatia orala nu mai acopera nevoile pacientului pe timpul noptii. Daca glicemia este prea mica atunci inseamna ca tratamentul a fost prea agresiv si dozele trebuiesc reduse.

Obiceiul alimentar nesanatos

O alta situatie in care pacientul se poate trezi cu o valoare ridicata a glicemiei este aceea in care a mancat prea mult la masa de seara, sau a avut o gustare prea „bogata” sau a mancat foarte tarziu in noapte. Toate acestea se vor reflecta in valoarea glicemiei de dimineata. Dozele nu trebuiesc neaparat schimbate, insa trebuie corectat obiceiul alimentar nesanatos.

Mai avem si varianta in care pacientul se trezeste in hipoglicemie din cauza faptului ca nu a mancat suficent la masa de seara, sau nu a luat gustarea de la ora 22.00 sau poate a facut un efort fizic mare in cursul serii sau noptii. Daca pacientul se trezeste cu glicemia scazuta, el trebuie sa respecte indicatiile de alimentatie si sa stie sa manace in plus daca face efort sau sa scada dozele de medicatie/insulina.

La doua ore dupa micul-dejun

Urmatoarea ora la care este indicata sa se ia glicemia este ora 09.00 dimineata, adica la doua ore dupa micul-dejun. Aceasta glicemie se face pentru a verifica daca glicemia a scazut cu ajutorul tratamentului, dupa ce pacientul a mancat. Se vor ajusta dozele de medicatie/insulina in functie de valoarea la doua ore dupa masa.

Pentru pacientii tratati cu insulina, in special, se recomanda dozarea glicemiei si la doua ore dupa mese. Astfel, ei vor avea o determinare la 09.00, una la 15.00 si inca una la 21.00, toate vor evalua daca dozele administrate la mese au fost corecte.

Se mai recomanda sa se testeze glicemia inainte de masa de pranz, la ora 12.00-12.30, pranzul urmand sa aiba loc la ora 13.00. Aceasta glicemie se determina pentru a vedea cu ce valoare incepe pacientul sa manace si sa se faca o eventuala corectie in plus. Daca pacientul are glicemia mare el va face o doza de insulina mai mare fata de doza lui obisnuita, inainte de pranz, la fel si in cazul hipoglicemiilor unde dozele se vor scadea.

Inainte de cina pacientul va repeta testarea, la ora 19.00 pentru a stii ce doza de medicatie/insulina sa isi administreze pentru masa ce urmeaza.

Evitarea hipoglicemiilor pe timpul noptii

Inainte de culcare, in jurul orei 22.00, ora care coincide si cu doza de insulina bazala (acolo unde este cazul), pacientul trebuie sa isi mai ia o glicemie. El va stii in acest fel cu ce glicemie „intra in noapte”. Daca glicemia lui este prea mare, poate sa mai efectueze o corectie si daca este prea mica, poate sa mai manace ceva in asa fel incat sa evite aparitia unei hipoglicemii pe timpul noptii.

Pentru a evalua situatia de peste noapte, pacientii mai pot lua si glicemia la 03.00 dimineata, pentru a vedea daca nu cumva valoarea lor a crescut prea mult sau a scazut prea tare. In oricare dintre situatii, pacientul poate sa corecteze valoarea in asa fel incat pana dimineata sa ajunga la o glicemie buna.

Pacientul mai poate sa isi ia glicemia ori de cate ori simte ca ii este rau, in orice moment al zilei. El isi va verifica tensiunea arteriala, pulsul si glicemia pentru a vedea care este motivul starii lui de rau. Daca isi masoara glicemia in primele doua ore dupa o masa, trebuie sa tina conta ca acea glicemie este marita din cauza ca a mancat si sa o repete dupa ce au trecut cele doua ore de la masa.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere