Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Controlul glicemiei este foarte important si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 nu numai in cazul celor cu tipul 2. Pacientii cu tipul 1 trebuie sa isi masoare si ei glicemia si sa stie ce sa faca atunci cand valorile sunt prea mici sau prea mari.
Tratamentul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 poate fi prin dieta, prin antidiabetice orale, prin pastile si insulina sau doar prin insulina. In functie de tratament recomnadarile de testare a glicemiei sunt diferite.
Ministerul Sanatatii nu deconteaza gratuit teste de glicemie decat pentru pacientii care sunt in tratament cu insulina. Pacientii aflati in tratament cu dieta sau anti diabetice orale, trebuie sa isi achizitioneze singuri glucometrele si testele de glicemie.
In cazul pacientilor tratati doar prin dieta si exercitiu fizic, testarea glicemiei nu este obligatorie, insa este indicata sa fie efectuata macar o data pe saptamana, dimineata pe nemancate si ori de cate ori pacientului ii este rau.
Pacientii tratati cu anti diabetice orale au recomandarea de a-si masura glicemia cel putin de doua ori pe saptamana si ori de cate ori le este rau. Nici acestor pacienti nu li se deconteaza de catre Programul National de Preventie si Control al Diabetului Zaharat motiv pentru care ei vor trebui sa isi cumpere testele.
Cel mai important lucru este ca pacientii sa stie ce sa faca cu valoarea de glicemie obtinuta. Astfel, daca ei vad o valoare mica (sub 70 mg/dl) sau o valoare mare (peste 150 mg/dl) care se repeta in mai multe zile, ei trebuie sa mearga la medicul lor diabetolog sa ii arate aceste valori. Medicul diabetolog va sti cum sa modifice tratamentul pacientului in functie de nevoile acestuia, fie va mai scadea dozele de medicatie, fie le va creste sau va adauga ceva in schema de tratament.
Pacientii aflati in tratament cu anti diabetice orale si o singura priza de insulina bazala pe zi trebuie sa isi monitorizeze glicemia in fiecare dimineata pe nemancate pentru a-si ajusta doza de insulina in consecinta. Ei mai trebuie sa isi masoare glicemia si ori de cate ori le este rau. In cazul acestor pacienti li se dau gratuit 100 de teste de glicemie la fiecare 3 luni.
Ajustare a dozei de insulina bazala se face in functie de valoarea glicemiei de dimineata, luata pe nemancate, in 3 zile consecutive, astfel:
Pacientul trebuie sa efectueze zilnic testarea glicemiei dimineta si sa calculeze media la 3 zile, iar mai apoi in functie de valoarea medie sa ajusteze dozele de insulina bazala. Pentru a vedea ce inseamna insulina bazala, va rugam sa accesati articolul :” Tipuri de insulina”.
In cazul pacientilor aflati in tratament cu insulina premixata, in doua prize pe zi acestia trebuie sa isi masoare glicemia dimineta inainte pe nemancate si seara inainte de cina. Ei vor ajusta dozele de insulina in functie de valorile obtinute. Acesti pacienti trebuie sa isi mai ia glicemia ori de cate ori le este rau pentru a verifica daca starea lor de rau nu este datorata glicemiei.
Pentru a vedea ce inseamna insulina premixata, va rugam sa accesati articolul :”Totul despre insulina”.
In cazul pacientilor care se afla in tratament cu insulina in regim bazal-bolus ei vor trebui sa isi faca glicemia de cel putin 4 ori pe zi:
Acesti pacienti mai pot efectua glicemia si la doua ore dupa masa pentru a vedea daca doza de insulina a fost corecta si isi mai pot lua glicemia ori de cate ori le este rau pentru a fi siguri ca starea lor de rau nu are legatura cu valoarea glicemiei.
Dozele de insulina ale pacientilor aflati in tratament cu insulina in regim bazal-bolus vor fi ajustate in functie de valorile glicemiei de dimineata, insulina bazala, si in functie de glicemiile de dinainte de mese in cazul insulinei rapide.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice