Sursa News Medical
Diabetul poate genera o multitudine de complicatii. Durerea de picioare si crampele apar adesea ca urmare a afectarii nervilor numita neuropatie diabetica. Daca diabetul afecteaza trminatiile nervoase din brate sau picioare, se numeste neuropatie periferica diabetica. Aceasta afectiune este un rezultat direct al nivelului ridicat de zahar din sange (hiperglicemie), pe termen lung, la persoanele cu diabet zaharat.
Durere, arsuri, furnicaturi si amorteala sunt simptome comune. Neuropatia periferica poate duce, de asemenea, la afectiuni grave ale labei piciorului si gambelor. Descoperirea timpurie a leziunilor la nivelul terminatiilor nervoase este importanta in prevenirea acestor simptome si a amputatiilor membrelor inferioare.
Exista splutii pentru atenuarea durerilor si crampelor la nivelul picioarelor cauzate de neuropatia diabetica. Gestionarea lor poate contribui, de asemenea, la prevenirea agravarii bolii si imbunatatirea calitatii vietii.
Neuropatia diabetica se manifesta mai frecvent la nivelul talpilor si gambelor. Fara tratament si control exista riscul de a provoca o dizabilitate. Cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a reduce riscul de complicatii, inclusiv de neuropatie diabetica, este sa va mentineti nivelul de zahar din sange in limite normale.
Chiar daca aveti neuropatie, controlul glicemiei este inca foarte important. Exista insa si alti pasi pe care ii puteti face pentru a controla aceasta afectiune.
Una dintre primele masuri este de a controla durerea cu ajutorul tratamentului medicamentos. Medicamentele comune, cum ar fi acetaminofenul si ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii usoare sau moderate. In prezent, doua medicamente sunt aprobate de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA pentru tratarea neuropatiei periferice diabetice.
Alte medicamente si optiuni de tratament includ utilizarea medicamentelor opioide, precum tramadol si tapentadol, precum si remedii si spray-uri topice.
Anumite suplimente alimentare pot ajuta, de asemenea, la calmarea durerii, inclusiv a problemelor de la nivelul picioarelor asociate diabetului. Unii nutrienti pot juca un rol in repararea tesuturilor nervoase si chiar le pot proteja de afectiuni viitoare. Oamenii de stiinta studiaza urmatoarele suplimente alimentare pentru tratamentul neuropatiei diabetice:
ALA este un antioxidant din cadrul remediilor alternative anti-diabet care a atras multa atentie. Desi se gaseste in unele alimente precum broccoli si morcovi, ALA este disponibil si ca supliment oral. Persoanele cu diabet zaharat iau ALA pentru a ajuta la calmarea durerii si, eventual, pentru a preveni afectarea terminatiilor nervoase. Unele studii sustin utilizarea ALA pe cale orala.
Acetil-L-carnitina imita substantele chimice naturale gasite in organism. Se crede ca ajuta la producerea de celule nervoase sanatoase. Acest supliment prezinta, totusi, riscul aparitiei unor reactii adverse, cum ar fi varsaturile si poate interactiona cu medicamentele pentru fluidizarea sangelui. Un studiu recent a considerat acetil-L-carnitina benefica in atenuarea durerii la cei cu neuropatie periferica diabetica.
Vitamina B-12 este prezenta in carne si peste si ajuta la sustinerea globulelor rosii. Aceasta vitamina poate, de asemenea, sa ajute la functionarea normala a terminatiilor nervoase prevenind deteriorarea acestora. Metformin este un medicament obisnuit utilizat in cazul diabetului zaharat tip 2. Se stie ca scade nivelul de vitamina B-12 din organism. Consultati medicul pentru a va asigura ca nu aveti deficienta de B-12. In caz contrar, metformin poate duce la afectiuni neurologice si neuropatie diabetica mimica. Vitamina D ajuta, de asemenea, la sprijinirea functiilor normale ale terminatiilor nervoase si la diminuare umflaturilor care pot genera durere.
In diabet, o dieta sanatoasa este esentiala pentru sanatatea generala a organismului si ameliorarea durerii la nivelul picioarelor. Suplimentele dietetice nu vindeca durerile picioarelor, si inca se fac studii pentru a confirma siguranta si eficacitatea lor. De asemenea, nu toti pacientii au nevoie de aceste suplimente deoarece obtin nutrientii necesari din alimentele pe care le consuma.
Este important sa va consultati cu medicul dvs. inainte de a apela la suplimente pentru durerea de picior diabetic, mai ales daca sunteti sub tratament medicamentos.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical