Mic ghid de ingrijire a piciorului cu complicatii la persoanele cu diabet

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ai fost diagnosticat cu diabet zaharat? Aceasta afectiune cronica poate conduce la complicatii majore la nivelul piciorului. Citeste in continuare care sunt semnalele de alarma trimise de piciorul tau.

Prevalenta crescuta a diabetului zaharat este corelata cu o crestere a riscului de a dezvolta complicatii la nivelul piciorului in randul acestor persoane. În acest context, persoanele cu diabet trebuie sa acorde atentie suplimentara picioarelor. Vigilenta este prima masura pentru preventia aparitiei complicatiilor, care pot avea o evolutie negativa ce aduce cu sine un risc crescut de amputatie.

Conform datelor Federatiei Internationale de Diabet, diabetul zaharat a devenit o epidemie majora pe plan global. Pe langa povara medicala, aceasta afectiune genereaza si dificultati sociale si economice pentru orice societate. Din pacate, statisticile sunt ingrijoratoare atat in prezent, cat si pentru viitor. Peste 425 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diabet, iar pentru anul 2045, se estimeaza ca numarul de cazuri va ajunge la 629 de milioane.

Semnele la nivelul piciorului care indica aparitia complicatiilor in cazul persoanelor cu diabet sunt descrise mai jos. Persoanele care identifica aceste semne trebuie sa mearga de urgenta la medicul de familie sau la diabetolog.

  • Exista senzatia de amorteala si/sau de furnicaturi in picioare? Acestea se simt mai accentuat pe timpul nopţii sau in repaus? (acesta este un semn care poate indica o neuropatie deja avansata!)
  • Exista senzatia de arsura?
  • Exista o durere accentuata/intepatoare la nivelul picioarelor?
  • Exista durere sau slabiciune la mersul pe jos, durere care dispare la repaus? (semn de posibila arteriopatie obliteranta)
  • Exista o rana deschisa?
  • Exista o tumefiere la nivelul piciorului?
  • La atingere, picioarele sunt reci?

Nu doar aceste semne trebuie sa fie urmarite, ci si posibile afectiuni ale pielii la nivelul piciorului:

  • calozitati (hiperkeratoza sau bataturi);
  • ulceratii (leziuni deschise);
  • rani infectate;
  • inrosire, umflare, durere sau miros neobisnuit;
  • fisuri (crapaturi) in pielea piciorului;
  • pielea uscata;
  • Au aparut puncte fierbinti care indica zone de presiune ridicata fie pe suprafata plantara, fie pe fata laterala sau dorsala din cauza purtarii unei incaltaminte neadecvate sau a stresului repetitiv determinat de mersul pe jos?

Daca o persoana cu diabet identifica aceste semnale de alarma, ingrijirea piciorului la domiciliu nu este indicata. Este necesara si o asistenta specializata din partea unui podiatru.

Ghidurile internationale arata importanta pe care podiatria o are in ingrijirea picioarelor si in stoparea evolutiei uneia dintre cele mai grave complicatii ale diabetului zaharat, si anume a neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere