Gestionarea prompta a glicemiei in cazul epidemiei de coronavirus (COVID-19)

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Din decembrie 2019, un nou coronavirus (COVID-19) cauzat de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) a aparut la Wuhan, China. Datorita transmisiei rapide de la om la om, raspandirea SARS-CoV-2 a generat focare extrem de periculoase in multe orase din China si s-a extinde si in alte tari, inclusiv Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite.

Incepand cu 24 februarie 2020, acest nou virus a cauzat un numar de peste 3.588.000 de cazuri confirmate cu infectari si peste 248.000 decese la nivel global.

Populatia este in general vulnerabila la acest coronavirus, iar persoanele in varsta si cele cu anumite boli cronice sunt mai predispuse la infectarea cu SARS-CoV-2, inclusiv hipertensivii si bolnavii de diabetul zaharat [1, 2]. S-a raportat ca procentul, la nivel global, diabeticilor infectati cu COVID-19 a fost de la 5,3% la 20%.

Inumitatea deficitara

Datorita imunitatii deficitare, pacientii cu diabet zaharat sunt mai susceptibili sa dezvolte o forma severa a infectiei cu SARS-CoV-2. In plus, COVID-19 asociat cu boala diabetica prezinta un risc mai mare de a dezvolta sindromul de detresa respiratorie acuta si soc septic, care poate fi urmat de disfunctie multipla de organe.

Bolnavii de diabetul zaharat comorbid au devenit in numar mare pacienti ai sectiilor de Terpie Intensiva dupa infectia cu COVID-19, reprezentand 22,2% fata de 5,9% pacienti nediabetici infectati care nu au avut nevoie de terapie intensiva. Datele clinice au aratat ca rata mortalitatii la pacientii cu COVID-19 a fost intre 2,3% si 15%.

De observat ca diabetul este asociat cu mortalitatea crescuta. In acest stadiu, cea mai mare investigatie epidemiologica din China a indicat ca mortalitatea, ca urmare a infectarii cu COVID-19 la persoanele cu diabet, ajunge la 7,3% (80/1102), mult mai mare decat cea a pacientilor fara comorbiditati.

Hormoni hiperglicemici

Infectia cu SARS-CoV-2 la bolnavii de diabet zaharat ar putea declansa starea de stres si cresterea secretiei de hormoni hiperglicemici, cum ar fi glucocorticoidul si catecolaminele, ceea ce duce la cresterea glicemiei sau la niveluri anormale ale glucozei din sange si complicatii diabetice. In plus, pentru a spori capacitatea de absoptie a spitalelor locale din China, un numar foarte mare de personal medical a fost concentrat la Wuhan, epicentrul focarului, pentru a lupta impotriva acestei epidemii.

Cu toate acestea, in comparatie cu endocrinologii profesionisti, majoritatea medicilor specialisti in boli repiratorii si Terapie Intensiva din Wuhan s-ar putea, din lipsa de experienta in tratarea pacientilor diabetici, sa ignore problema nivelului glucozei din sange ceea ce poate duce la fluctuatia glicemiei la pacientii cu diabet. Prin urmare, este necesara urgent gestionarea in timp util si standardizata a glicemiei pentru pacientii diabetici infectati cu COVID-19.

La acesti pacientii, strategia terapeutica adaptata si monitorizarea nivelului glucozei trebuiesc formulate pe baza clasificarii clinice, comorbiditatilor coexistente, a varstei si altor factori de risc. Glicemia trebuie controlata la toti pacientii in timpul spitalizarii pentru a monitoriza progresul bolii si pentru a evita agravarea. In cazurile critice, identificarea precoce si reducerea in timp util a reactiei adverse la medicamente (de exemplu, hiperglicemie indusa de glucocorticoizi) ar putea preveni simptomele mai grave.

Homeostazia glicemiei

In perioada de 4 saptamani dupa externare cand bolnavii sunt tinuti sub observatie, homeostazia glicemiei trebuie mentinuta continuu, iar pacientii trebuie sa se fereasca sa contracteze boli infectioase care ar putea aparea din cauza imunitatii scazute. Monitorizarea pe termen lung este esentiala la pacientii diabetici pentru a reduce complicatiile si mortalitatea cauzate de aceasta afectiune.

In scopul prevenirii transmiterii comunitare, o serie de atentionari de gestionare a glucozei in cazul pacientlor diabetici si populatie in general, au fost distribuite on-line pe scara larga in timpul declansarii COVID-19 in China. Popularizarea Internetului si a smartphone-urilor, precum si a retelelor 5G au oferit endocrinologilor posibilitatea sa ofere consultatii medicale la distanta pentru pacientii carora nu li se recomanda internarea in spital pe durata epidemiei de COVID-19.

In plus, videoclipuri educationale gratuite si carti electronice despre autogestionarea diabetului si prevenirea COVID-19 au fost oferite publicului prin intermediul aplicatiei mobile WeChat. Pana in prezent, aceste servicii si resurse on-line au jucat un rol deosebit in gestionarea COVID-19 la nivel national in China.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere