Sursa News Medical
5 mirosuri corporale pe care n-ar trebui sa le ignoram niciodata.
Aceste mirosuri pot semnala altceva decat lipsa igienei personale.
Fie ca tocmai ati incheiat o activitate fizica solicitanta sau ati terminat de mancat un burger cu multa ceapa, la un moment dat exista posibilitatea sa sa fiti remarcat. In cele mai multe cazuri, un simplu dus, aplicarea unui deodorant sau igiena cavitatii bucale cu o past de dinti mentolata ar putea remedia situatia. Dar in alte cazuri, nu este atat de simplu.
Acest lucru se datoreaza faptului ca mirosul emanat de corp poate fi asociat cu starea de sanatate a individului. De fapt, unele boli produc un miros specific, distinct, potrivit unui studiu recent efectuat in Suedia.
Deci, care sunt acele odori care ar trebui sa va atraga atentia?
O complicatie a diabetului, numita cetoacidoza diabetica, apare atunci cand corpul are un nivel scazut de insulina iar zaharul din sange este la cote ridicate, spune Robert Gabbay, medic specialist la Centrul pentru Diabet Joslin (Joslin Diabetes Center) din Boston. In special persoanele cu diabet zaharat tip 1 prezinta aceasta particularitate, mai frecvent decat cei cu diabet zaharat tip 2.
Iata ce se intampla: atunci cand celulele organismului nu primesc glucoza de care au nevoie pentru a se hrani, corpul incepe sa arda grasimile pe care le-a depus in timp, ca rezerve de energie. Acest proces de ardere produce cetone, niste substante chimice care fac sangele mai acid. Unul dintre acizii principali – acetona (aceeasi componenta care se gaseste in dizolvantul pentru lacul de unghii) – are un miros fructat emanat prin aerul expirat, spune dr. Gabbay. Diabeticul este posibil sa nu simta acest miros, dar medicii il sesizeaza imediat ce bolnavul a intrat in camera.
Efectele cetoacidozei diabetice pot fi grave – chiar mortale. Ele pot cauza varsaturi, urinari frecvente, deshidratare intr-un ritm periculos, spune el.
Cetoacidoza diabetica apare, in general, impreuna cu alte simptome ale diabetului, cum ar fi oboseala, vederea incetosata si pierderea inexplicabila in greutate, dar, in multe cazuri, aceste simptome nu sunt luate in considerare impreuna, ceea ce intarzie diagnosticul si tratamentul.
Asadar, daca observati ca aveti respiratie cu miros fructat impreuna cu oricare dintre simptomele enumerate mai sus – mai ales daca sunt insotite de oboseala, gura uscata, dificultati de respiratie sau dureri abdominale, mergeti de urgenta la medic, recomanda Asociatia Americana pentru Diabet.
Dupa ce medicul face testul de sange pentru detectarea cetonelor, se va trece la echilibrarea nivelului de lichide din organism si la normalizarea nivelului de zahar din sange prin administrarea de insulina.
Nu puteti scapa de mirosul urat din incaltaminte? O infectie fungica ar putea fi cauza. Daca observati zone de piele crapata, basicata sau care se cojeste intre degetele picioarelor, este posibil sa suferiti de „piciorul de atlet”, conform declaratiilor Asociatiei Americane de Podiatrie (American Podiatric Medical Association).
Picioarele ar putea, de asemenea, emana un miros neplacut, cauzat de o combinatie de bacterii si ciuperci care patrund in piele si intre degetele de la picioare, spune Cameron Rokhsar, profesor asociat de dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York. In plus, daca afectiunea „piciorului de alet” este ignorata, pielea dintre degetele de la picioare devine excesiv de moale si umeda, transformand-o intr-un punct de intrare pentru bacterii, spune el. Puteti dezvolta afectiuni mai complicate, cum ar fi celulita, o infectie bacteriana a tesutului moale al pielii.
Asadar, daca aveti simptome, folositi un spray antifungic comun, de exemplu Lotrimin sau Tinactina. Daca problema persista dupa doua saptamani, apelati la medic pentru consult si tratament specializat, sugereaza specialisti de la Asociatia Americana de Podiatrie.
Deoarece „piciorul de atlet” este doar una dintre afectiunile majore ale pielii care pot aparea in salile de sport, protejati-va folosind incaltaminte in vestiar. Infectiile fungice tind sa se dezvolte in medii umede, de aceea incercati sa folositi pudra de talc pentru a va mentine picioarele uscate daca au tendinta de a transpira.
Daca intestinul subtire nu produce suficienta enzima numita lactaza, nu poate digera lactoza, un zahar ce se gaseste in produsele lactate, spune Ryan Ungaro, profesor si medic gastroenterolog la Spitalul Mount Sinai din New York.
Asadar, intestinul subtire indreapta lactoza direct catre colon – in locul fluxului sanguin – acolo unde bacteriile intestinale o fermenteaza. Acest lucru poate cauza scaune asociate cu balonare si flatulenta cu miros neplacut, spune dr. Ungaro.
Intoleranta la lactoza este destul de frecventa: de fapt, se estimeaza ca 65% dintre oameni au probleme cu digerarea produselor lactate, potrivit Institutelor Nationale de Sanatate. Dar reactia – incluzand crampe dureroase in stomac, greata, diaree si varsaturi, precum si scaunele si flatulenta mirositoare – pot varia de la o persoana la alta, spune consilierul pe Nutritie Sanatoasa, Alan Aragon, M.S.
Totusi, pentru majoritatea oamenilor, este nevoie de doar 12 grame de lactoza – aproximativ 250 ml de lapte sau o cupa de inghetata – pentru a declansa simptome neplacute, spune el.
Asadar, daca flatulentele sau scaunele au un miroase deosebit de intepator dupa ce ati diminuat consumul de lactate, ar trebui sa consultati medicul specialist, spune dr. Ungaro. (Daca aveti flatulenta in mod frecvent, excludeti cele cinci cauze pentru deoarece ati putea suferi de gaze intestinale.)
Se poate diagnostica afectiunea, sau chiar se pot exclude alte probleme intestinale care pot cauza miros neplacut, cum ar fi boala Crohn. Apoi, medicul specialist poate determina cantitatea de lactoza ce poate fi consumata zilnic, fara a cauza probleme. (Administrarea unei singure pastile de Lactaid, care contine enzima lactaza, va permite digerarea produselor lactate in 45 de minute de la ingerare, spune Aragon.)
Infectiile tractului urinar (ITU) pot produce durere sau arsuri si modificari de miros la urinare, spune Jamin Brahmbhatt, medic urolog la Centrul de Sanatate Orlando (Orlando Health). Acest lucru se intampla dupa ce bacteriile, cel mai frecvent E. coli, intra in tractul urinar si in uretra. Apoi se inmultesc in vezica provocand o infectie.
Infectiile tractului urinar, ITU-urile sunt mai frecvente la femei decat la barbati, deoarece uretra lor – canalul care dreneaza vezica – este mai scurta. Adesea barbatii ignora modificarile de miros la urinare considerand ca nu poate fi vorba de o infectie urinara.
Nu este adevarat: ,,De obicei, barbatii se infecteaza daca exista un obstacol care blocheaza eliminarea urinei din vezica”, explica Dr. Brahmbhatt.
Acest lucru inseamna ca infectia tractului urinar ar putea semnala o problema mai serioasa, cum ar fi pietre la rinichi, diabet sau o glanda de prostata marita care poate necesita o interventie chirurgicala, spune el. Asadar, daca observati modificari de miros la urinare, consultati medicul si faceti un test de urina pentru a depista eventualele probleme.
Daca aveti respiratie urat mirositoare dimineata – chiar daca va spalati pe dinti in mod regulat – s-ar putea sa suferiti de apnee in somn nediagnosticata, o afectiune in care respiratia se intrerupe si se reia, repetitiv, pe parcursul somnului.
Apneea in somn poate provoca sforait zgomotos care va determina sa respirati pe gura toata noaptea. Acest lucru duce la uscaciune la nivelul gurii, care este o cauza comuna a respiratiei urat mirositoare, spune Raj Dasgupta, profesor asistent de medicina clinica la Universitatea din Sudul Californiei.
Acest lucru permite bacteriilor sa se inmulteasca mai usor producand un gaz sulfuric care da respiratiei un miros de ou stricat.
Daca ati exclus alte cauze ale respiratiei urat mirositoare, dar totusi va treziti cu astfel de respiratie, suferiti de somnolenta si sforait in timpul zilei, trebuie sa consultati un medic. Este foarte importanta depistarea din timp a apneei in somn : tulburarile de somn au fost asociata cu diabetul, tensiunea arteriala ridicata si boli de inima, tratarea acestora din timp va poate scuti de efectele sale pe termen lung asupra sanatatii, spune Dasgupta.
Dupa ce ati fost diagnosticat, medicul specialist va poate recomanda un aparat CPAP care furnizeaza faringelui aer sub presiune cu ajutorul unei masti bucale sau faciale care se sprijina pe nas si pe gura, si care va ajuta sa va mentineti caile respiratorii deschise pe durata somnului.
Sursa News Medical