Ce este ulcerul piciorului diabetic?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ulcerul piciorului diabetic este o rana deschisa sau o leziune care apare la aproximativ 15% dintre pacientii cu diabet zaharat si, de obicei, apare in partea de jos a piciorului. Dintre cei care dezvolta un ulcer la picior, 6% vor fi spitalizati din cauza infectiilor sau a altor complicatii generate de ulcerul diabetic.

Diabetul este principala cauza a amputatiilor non-traumatice la membrele inferioare in Statele Unite, si aproximativ 14-24% dintre pacientii cu diabet, care dezvolta un ulcer la picior, vor suferi o amputatie. 85% dintre pacientii care au avut o amputatie, au suferit anterior de ulcere ale piciorului. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca dezvoltarea unui ulcer la picior poate fi prevenita.

Cauze

Oricine are diabet poate dezvolta un ulcer diabetic la picior. Nativii americani, afro-americanii, hispanicii si barbatii in varsta sunt mai predispusi la aceasta afectiune. Persoanele carora li se administreaza insulina prezinta un risc mai mare de a dezvolta ulcer la picior, la fel ca si pacientii cu afectiuni renale, oculare si cardiace cauzate de diabet. Persoanele supraponderale care consuma alcool si sunt fumatoare, sunt, de asemenea, predispuse sa dezvolte ulcere ale piciorului diabetic.

Ulcerele se formeaza datorita unei combinatii de factori, cum ar fi lipsa de senzatie si circulatia deficitara la nivelul piciorului, deformari ale piciorului, iritatii (cum ar fi frictiunea sau presiunea), lovituri, precum si durata bolii diabetice.

Pacientii care au diabet de mai multi ani pot dezvolta neuropatie, afectarea capacitatii de a simti durerea la nivelul picioarelor din cauza leziunilor nervoase cauzate de nivelul ridicat al glucozei din sange intr-un interval lung de timp. Leziunile nervoase pot aparea adesea fara durere si este posibil ca persoana sa nu fie constienta de problema. Medicul specialist poate afla daca suferiti de neuropatie la nivelul membrelor inferioare folosind un instrument numit monofilament.

Boala vasculara poate complica ulcerul piciorului si diminua capacitatea organismului de a se vindeca, iar riscul aparitiei unei infectii este ridicat. De asemenea, nivelul crescut al glicemiei poate reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva unei potentiale infectii iar vindecarea va fi lenta.

Simptome

Multe persoane care dezvolta ulcere la picior pierd capacitatea de a simti durerea, de aceea primul lucru pe care s-ar putea sa-l observe sunt petele de lichid din ulceratii ce apar pe sosete. Roseata si umflaturi ale piciorului pot fi, de asemenea, asociate cu ulceratiile si, daca boala a avansat semnificativ, apare un miros ciudat dat de infectie.

Cand trebuie sa consultati un specialist?

Odata depistata ulceratia, solicitati imediat asistenta medicala de specialitate. Ulcerele piciorului la pacientii cu diabet zaharat trebuie tratate pentru a reduce riscul de infectie si amputatie, pentru a imbunatati starea generala a organismului si pentru a reduce costurile de ingrijire a sanatatii.

Diagnostic si tratament

Scopul principal in tratamentul ulcerelor piciorului este de a obtine vindecarea lor cat mai curand posibil. Cu cat vindecarea este mai rapida, cu atat exista mai putine sanse de a se infecta.

Exista mai multi factori cheie in tratarea ulcerelor piciorului diabetic:

  • Prevenirea infectiei;
  • Eliminarea presiunii din zona, numita ,,descarcare”;
  • Indepartarea pielii si a tesuturilor moarte, numita ,,debridare”;
  • Aplicarea de medicamente sau pansamente pe ulceratie;
  • Gestionarea glicemiei si a altor probleme de sanatate.

Nu toate ulcerele sunt infectate; cu toate acestea, daca specialistul diagnosticheaza o infectie, va fi necesar un tratament cu antibiotice, ingrijirea plagilor si, eventual, spitalizare.

Pentru a preveni infectarea ulcerului, este importanta:

  • mentinetinerea nivelul glicemiei in limite normale;
  • curatatarea leziunii si sa aplicarea unui pansament steril;
  • curatarea leziunii zilnic, folosind un pansament steril; si
  • evitarea mersului in picioarele goale.

Pentru o vindecare completa, ulcerele, in special cele care apar in partea de jos a piciorului, trebuie ,,descarcate”. Vi se va recomanda sa purtati ciorapi speciali, sau bretele de sustinere, sau sa folositi un scaun cu rotile sau carje. Aceste dispozitive vor reduce presiunea si iritarea zonei cu ulceratie si vor accelera procesul de vindecare.

Medicina in domeniul tratarii ranilor a avansat in mod semnificativ in ultimii zece ani. Vechea conceptie „sa lasam rana sa se aeriseasca” s-a dovedit a nu fi solutia vindecarii. Ranile si ulcerele se vindeca mai repede daca nu se infecteaza, ele trebuie acoperite si mentinut un mediu umed. Nu este recomandata utilizarea betadinei in concenreatie ridicata, a apei oxigenate, a jacuzzi-urilor si a imbibarii, deoarece acestea ar putea duce la complicatii suplimentare.

Ingrijirea adecvata a leziunilor include utilizarea de pansamente, unguente si medicamente. Acestea variaza de la ser fiziologic la produse avansate, cum ar fi un tip de pansament steril modern, Altrazeal, care se vinde sub forma de pulbere si care, in contact cu exduatul ranii, se transforma intr-o bariera microporoasa asemanatoare pielii, foarte eficienta in vindecarea ulcerului diabetic.

Pentru ca o rana sa se vindece, in zona ulceratiei trebuie sa existe o circulatie sanguina buna. Medicul dumneavoastra poate determina nivelul circulatiei sanguine si cantitatea de glucoza din sange cu ajutorul unor teste noninvazive.

Pe durata tratamentului ulceratiilor dibetice, controlul atent al glicemiei este foarte important. Consultarea unui endocrinolog pentru controlul glicemiei va grabi vindecarea si va reduce riscul de complicatii.

Optiuni chirurgicale

Majoritatea ulcerelor la picior neinfectate sunt tratate fara interventie chirurgicala; cu toate acestea, daca aceasta metoda de tratament esueaza, se recurge la interventia chirurgicala pentru indepartarea presiunii asupra zonei afectate – pilirea sau excizia osului (oaselor) si corectarea diferitelor deformari ale piciorului, cum ar fi monturile, ciocurile sau inflamatiilor.

Timpul de vindecare depinde de o varietate de factori, cum ar fi: dimensiunea si locul unde se afla plaga, presiunea asupra plagii in timpul mersului sau in repaos in picioare, care genereza umflarea piciorelor, circulatia sanguina defectuasa, nivelul glicemiei, ingrijirea plagii si unguentele aplicate pe plaga. Vindecarea poate avea loc in cateva saptamani sau poate dura cateva luni.

Profilaxia

Cel mai bun mod de a trata ulcerul piciorului diabetic este prevenirea dezvoltarii acestuia. Recomandarile includ consultarea unui medic specialit in mod regulat care va stabili daca exista un factor de risc ridicat de a dezvolta un ulcer la picior si poate aplica strategii de preventie.

Prezentati un risc ridicat daca aveti sau faceti urmatoarele:

  • Neuropatie;
  • Circulatie sanguina deficitara;
  • O deformare a piciorului (inflamatie, calus, unghii incarnate);
  • Purtati incaltaminte incomoda;
  • Glicemia necontrolata;
  • Ulceratii anterioare la nivelul piciorului.

Reducerea factorilor suplimentari de risc, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, nivelul ridicat al colesterolul si glicemiei, sunt cruciali in prevenirea si tratarea ulcerului piciorului diabetic.

Purtarea incaltamintei si sosetelor adecvate va contribui, de asemenea, la reducerea riscurilor. Medicul podiatru va va recomanda cum sa alegeti incaltamintea potrivita.

Dobandirea de cunostiinte necesare penru a va examina picioarele este foarte importanta, puteti depista o posibila problema inainte ca ea sa se agraveze. Verificati-va picioarele in fiecare zi – in special talpa si intre degete – sa nu prezentati taieturi, vanatai, crapaturi, vezicule, roseata, ulcere si orice alte leziuni. Orice problema, oricat de simpla vi s-ar parea, trebui sa fie semnalata medicului podiatru cat mai curand posibil.

Cheia vindecarii cu succes a leziunilor este ingrijirea medicala de specialitate, efectuata in mod regulat pentru a respecta urmatarele ,,reguli de aur”:

  • Scaderea nivelului glicemiei din sange;
  • Debridarea adecvata a ranilor;
  • Tratarea oricarei infectii;
  • Reducerea iritarii si a presiunii in zona lezata;
  • Asigurarea unui flux sanguin adecvat.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere