Despre conferinta-dezbatere „Piciorul Diabetic si Amputatiile. Spune STOP! Actioneaza ACUM!”

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Piciorul diabetic | 8 februarie 2021

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Numarul de amputatii asociate diabetului a crescut in Romania

Conf. Dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Asociatiei de Podiatrie, a declarat in cadrul conferintei-dezbatere „Piciorul Diabetic si Amputatiile. Spune STOP! Actioneaza ACUM!”, din data de 28 ianuarie 2021, ca in perioada 2006-2010, in Romania au fost efectuate 24.312 proceduri de amputatie (8.140 majore si 14.768 minore), iar in perioada 2015-2019 au fost efectuate 40.499 astfel de proceduri (11.428 majore si 29.061 minore).
Aceste date ingrijoratoare arata ca numarul de amputatii asociate diabetului din tara au crescut semnificativ.

Impactul social si economic al amputatiilor este unul ridicat

Diabetul este o boala cronica care afecteaza mai multe organe. Conduce frecvent la diverse complicatii, printre care neuropatia diabetica, boli vasculare sau renale, afectiuni oculare.

Toate complicatiile asociate, cat si boala in sine, sunt o povara mare pentru sistemul de sanatate si economie. Acest lucru este valabil si in alte tari, nu doar in Romania. De exemplu, tratamentul piciorului diabetic reprezinta 15-25% din totalul cheltuielilor sistemului de sanatate alocate diabetului zaharat2. Grupul International de Lucru pentru Piciorul Diabetic a demonstrat acest lucru intr-un studiu din 2014.

Un alt aspect important de luat in considerare la cuantificarea amputatiilor este cel social. O amputatie este o povara mare atat pentru pacient, pentru apartinatori, cat si pentru societate, datorita cheltuielilor ridicate aferente tratamentului si, pe de alta parte, a spitalizarii pacientului cand este nevoie. Mai mult decat atat, scade foarte mult productivitatea pacientului si se pune in pericol reintegrarea sa in piata muncii. De aici pana la marginalizare si depresie este doar un pas.

Concluzii

Asociatia de Podiatrie isi continua misiunea de promovare si dezvoltare a profesiei de podiatru, care poate sa ajute persoanele cu diabet sa previna complicatiile de la nivelul picioarelor. Astfel, se va putea reduce si riscul de amputatii.

Mai mult, este important ca Romania sa adopte urgent modelele internationale de ingrijire a diverselor afectiuni ale piciorului care au demonstrat eficienta economica si sociala.

Echipa multidisciplinara de ingrijire a persoanei cu diabet este vitala pentru a aborda cu succes problematica piciorului diabetic si a amputatiilor asociate. Iar din aceasta echipa nu poate sa lipseasca podiatrul. S-a demonstrat ca prin includerea podiatrilor in echipa multidisciplinara care se ocupa de ingrijirea persoanei cu diabet, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85%.

Pe de alta parte, informarea persoanelor cu diabet cu privire la riscurile complicatiilor diabetului zaharat, a in principal a neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic, este vitala. Educatia terapeutica are un rol foarte important in managementul diabetului si complicatiilor asociate. Un pacient bine informat va putea gestiona mai bina boala sa.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Evidenta medicala – Studiu clinic randomizat

Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Ulcerul reprezinta riscul major al problemelor piciorului diabetic

In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere