Chirurgia bariatrica trateaza obezitatea!

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Astazi, chirurgia bariatrica si metabolica este cea mai eficienta metoda de tratare a obezitatii. Acum sase decenii acest tip de chirurgie si-a facut simtita prezenta pe glob, iar in ultimii 15 ani, procedeele de chirurgie metabolica au beneficiat de introducerea in practica medicala a unor tehnologii moderne, demonstrandu-si eficienta prin rezultatele pe care le-a avut.

Pacientul propus pentru chirurgie bariatrica trebui inclus intr-un program de recuperare si urmarit de o echipa pluridisciplinara (chirurg, nutritionist, endocrinolog, diabetolog, psiholog, psihiatru, kinetoterapeut), atat preoperator (pentru a echilibra metabolic organismul) dar si post-operator (pentru a mentine greutatea ideala si a preveni aparitia deficitelor nutritionale).

Sunt indicate mai ales in cazul pacientilor care au obezitate morbida (indicele de masa corporala – IMC – peste 40 kg/mp) dar si atunci cand calitatea vietii pacientului este afectata, capacitatea de mobilizare scade sau la pacientii care au deja complicatii precum diabet zaharat tip 2 necontrolat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica sau dislipidemie.

In prezent, exista cinci tipuri de operatii care au ca obiectiv scaderea excesului ponderal dar si ameliorarea afectiunilor metabolice:

  • Gastric Banding
  • Gastric Sleeve
  • Gastric Bypass
  • Diversia biliopancreatica
  • Plicatura gastrica

Chirurgia bariatrica are ca scop atat pierderea in greutate, cat si remisia, pana la vindecare, a comorbiditatilor, adica a diabetului zaharat de tip 2, de aceea este si una dintre cele mai bune metode de tratare a obezitatii. In urma acestei interventii, sindromul metabolic se poate rezolva in 90 din cazuri, 73% din cazurile de diabet se pot ameliora sau chiar vindeca, calitatea vietii creste pana la 95% dintre pacienti si mortalitatea scade cu 30-40% la 10 ani. In ansamblu, pacientul isi poate recapata increderea in sine si isi poate ameliora calitatea vietii cu conditia de a urma strict indicatiile post-operatorii oferite de echipa pluridisciplinara.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere