Hipertensiunea arteriala

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul si hipertensiune arteriala (HTA)

Aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si 80% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 suferă și de hipertensiune arteriala (HTA).

Un pacient cu diabet zaharat se afla la risc de a face boli cardiovascular: infarct miocrardic, accident vascular cerebral, boli de rinichi si alte probleme de sanatate, iar daca are si hipertensiune arteriala, acest risc practic se dubleaza.

Concret, hipertensiunea arteriala este un factor de risc independent pentru complicatiile macro si micro-vasculare ale diabetului, cresterea ambelor valori ale tensiunii corelandu-se cu o rata crescuta a mortalitatii la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Sunt studii care arata ca prevalenta diabetului zaharat si a hipertensiunii arteriale cresc odata cu inaintarea in varsta a populatiei. Este esential ca hipertensiunea arteriala sa fie diagnosticata la timp si mai ales trebuie tratata.

Scopul tratamentului antihipertensiv la persoanele care au varsta peste 18 ani si sunt diabetice, trebuie sa fie reducerea si mentinerea tensiunii arteriale sistolice sub 130 mg Hg, iar a celei diastolice sub 85 mm Hg.

De exemplu, in cazul diabetului zaharat tip 1, prevalenta HTA este destul de mică, aproximativ 5% si apare dupa 10 ani de evolutie a bolii, de 33% dupa 20 de ani si de 70% dupa 40 ani. Insa in cazul diabetului zaharat tip 2, anumite studii sustin ca prevalenta HTA a fost de aproximativ 40% in momentul diagnosticarii diabetului, acest procent fiind mult mai mare la pacientii cu proteinurie.

De asemenea, in cazul diabetului zaharat de tip 1, HTA este asociata cu boala renala cronica, fiind practic o consecinta a microangiopatiei ce afecteaza rinichiul. In consecinta, tratamentul HTA in astfel de cazuri este si tratamentul nefropatiei diabetice, ajutand la reducerea eliminarilor urinare de albumina si incetinirea progresiei spre insuficienta renala cronica.

Schimbarea stilului de viata, esentiala

In tratamentul hipertensiunii arteriale la pacientii cu diabet este esentiala schimbarea stilului de viata al bolnavului, tratamentul nefarmacologic instituit astfel putand fi utilizat uneori ca terapie constanta, insa sunt si cazuri in care este utilizat numai ca terapie adjuvanta. Ceea mai importantă modificare a stilului de viată este o alimentație desodată (fară sare)!

De asemenea, este esentiala scaderea in greutate, fiindca obezitatea este un factor suplimentar de agravare a rezistentei la insulina, iar scaderea in greutate, fie si numai cateva kilograme duce la o ameliorare a tensiunii arteriale si va exista si un bun control glicemic.

Cum se modifica alimentatia in cazul pacientilor diabetici hipertensivi

  • Pacientul trebuie sa aiba un regim alimentar bogat in glucide (50-60% din totalul caloriilor / zi).
  • Aportul proteic este indicat sa fie redus la sub 1 gram de proteină pe kilogram/corp, câteodată se recomandă chiar scăderea la 0,8g de proteină pe zip e kilogram/corp, nu se recomandă o resticție sub 0,6gP/kg/corp pentru a se evita apariția malnutriției protein-calorice.
  • Se recomandă regim hiposodat, cu conținut redus de sare.
  • Trebuie respectat un aport alimentar optim de magneziu, potasiu, calciu care pot duce la reducerea tensiunii arteriale la unele persoane. Se recomandă consumul de alimente sărace în potasiu.
  • Este indicat sa se renunte la alcool, sau sa fie redus consumul de alcool sub 33 ml alcool / zi.
  • Se va elimina fumatul complet. Fumatul afecteaza tensiunea arteriala in doua moduri: nicotina din fumul de tigara determina ingustarea vaselor de sange, ceea ce duce la cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, fumatul face ca medicamentele pentru tensiunea arteriala sa functioneze mai putin eficient.
  • Sunt indicate exercitiile fizice sau miscarea regulata, efectuata zilnic, cel putin 30 de minute pe zi.
  • Alege produse lactate cu continut scazut de grasimi (1% sau putin).

In concluzie, principalele metode terapeutice care s-au dovedit a preveni si/sau a reduce riscul cardiovascular prin scaderea tensiunii arteriale in diabetul zaharat sunt: mentinerea unui control glicemic optim pe termen lung, adoptarea unor masuri igieno – dietetice, dar si administrarea unui tratament precoce cu agenti antihipertensivi.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere