Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Diabetul zaharat daca nu este bine gestionat, controlat, in ani poate sa duca la complicatii grave, una dintre ele fiind nefropatia diabetica. Mai exact, la o boala renala cronica, progresiva care apare la o treime dintre pacientii care au diabet zaharat.
Nefropatia diabetica este prima cauza a insuficientei renale cronice. Totodata, in ultimii ani a crescut numarul pacientilor diabetici care fac dialiaza. Cu toate acestea, daca este depistata la timp si urmarita corect, se pot lua masuri terapeutice care pot diminua progresia nefropatiei diabetice spre insuficienta renala cronica. De aceea, este esential ca toti pacientii cu diabet zaharat sa faca anual analiza numita microalbuminuria, raport albumina-creatinina urinara (RAC) si sa dozeze si creatinina si ureea.
In literatura de specialiate se intalnesc 5 stadii:
Simplu! Se depisteaza printr-o analiza de urina. Mai exact, clipa in care se instaleaza nefropatia diabetica poate fi stabilita prin efectuarea unei analize simple – eliminarea urinara de proteine. Microalbuminuria reprezinta o eliminare urinara persistenta de albumina (30-300 mg/24 h) la cel putin 2 determinari intr-un interval de 3-6 luni si dupa ce s-au exclus alte cauze posibile de anomalii urinare (infectii urinare, boli acute febrile, hipertensiune arteriala severa, efort fizic intens).
Screeningul pentru microalbuminurie trebuie realizat periodic si este un element esential de monitorizare a evolutiei tuturor pacientilor diabetici. Acest screening este indicat si realizat de medicul diabetolog si nu trebuie sa fie in grija nefrologului. Concret, este indicat ca atat pacientii cu tipul 1cat si cei cu timpul 2 sa faca anual aceasta analiza; pacientii cu diabet zaharat tip 1 la 5 ani de la debut iar pacientii cu diabet zaharat cu tip 2 înca de la debutul bolii.
Trebuie sa retinem ca microalbuminuria este un indicator precoce al nefropatiei diabetice. Mai mult, sunt studii care au demonstrat ca este un marker al unei disfunctii vasculare generalizate, mai exact este un factor de risc independent de morbiditate si mortalitate cardiovasculara. Astfel, prezenta ei poate creste de 3 ori riscul de AVC.
Analizele regulate contribuie la urmarirea gradului de degradare a functiei renale. De aceea este esential ca dupa depistarea macroalbuminuriei, functia renala se degradeaza progresiv, deoarece acest proces este ireversibil. Degradarea functiei renale este mai rapida la pacientul cu hipertensiune arteriala. In aceste conditii, este indicat ca periodic, sa se faca determinari de uree si creatinina serica (la 3-6 luni). Rolul acestor analize periodice este de a urmari gradul de degradare a functiei renale.
Pacientul cu diabet zaharat trebuie sa inteleaga ca un control glicemic poate incetini progresia nefropatiei diabetice spre insuficienta renala cronica. Astfel, este recomandat o HbA1c tinta sub 7%, iar principala conditie este aceea sa nu apara hipoglicemii. Instalarea insuficientei renale cronice presupune efectuarea dializei, aceasta apare dupa multi ani de evolutie a nefropatiei diabetice.
In esenta se va acorda o importanta deosebita regimului igieno-dietetic. Astfel, pacientul trebuie sa fie extrem de responsabil cu medicatia sa dar si cu ceea ce mananca. De asemenea, trebuie eliminat complet fumatul. In plus, trebuie sa existe un bun control al obezitatii, evident luarea masurilor necesare pentru combaterea sedentarismului si nu in ultimul rand un control eficient al tensiunii arteriale. Valorile tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 130 mmHg cu 80 mmHg sau 125 mmHg cu 75 mmHg, daca exista proteinuria peste 1 gr/zi. Explicatia consta in faptul ca o tensiune arteriala mentinuta la valori normale contribuie la prevenirea sau macar la incetinierea afectarii renale.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice