Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Sindromul diabetic hiperosmolar este o afectiune grava cauzata de nivelurile extrem de ridicate ale zaharului din sange. Acesta apare de regula la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 si este de multe ori declansat de o boala sau o infectie, cel mai frecvent este intalnit la varstnici.
Organismul incearca sa scape de excesul de zahar din sange prin trecerea acestuia in urina. Netratat sindromul hiperosmolar diabetic poate duce la deshidratare care pune viata in pericol. Sindromul hiperosmolar diabetic poate dura cateva zile sau saptamani, timp in care pacientul trebuie sa se afle sub stricat ingrijire a medicului diabetolog curant.
Simptomele se pot agrava in cateva zile sau saptamani, cel mai frecvent acest sindrom evolueaza lent; se instaleaza in decursul a catorva saptamani in care pacientul are in mod frecvent glicemia din ce in ce mai crescuta. Astfel pot sa apara probleme locomotorii, pierderea functiei musculare si a vorbirii.
In cazul in care glicemia este in mod constant mare, adica daca nivelul zaharului din sange este de 400 mg / dl (22,2 mmol / l) sau mai mare si nu se imbunatateste in ciuda respectarii instructiunilor medicului privind tratamentul. Atentie! Nu astepta pana cand nivelul zaharului din sange este prea ridicat si poate provoca sindromul hipersomolar diabetic, suna la medic. Sau daca ai stari de confuzie sau semne de deshidratare, trebuie urgent sa suni la 112 sau la medicul tau curant.
Sindromul hiperosmolar diabetic poate fi declansat de:
Riscul de aparitie a sindromului hiperosmolar diabetic poate fi mai mare la urmatoarele persoane:
Sindromul hiperosmolar diabetic poate duce la:
Mai grav este ca in lipsa unui tratament prompt, sindromul hiperosmolar diabetic poate fi fatal.
Un bun control al diabetului zaharat poate contribui la prevenirea sindromului hiperosmolar diabetic.
De ajutor este si monitorizarea glicemiilor. Monitorizarea contribuie la mentinerea in parametrii normali a zaharului din sange si poate avertiza cand se ajunge la un nivel periculos.
Educatia cu privire la simptomele hipoglicemiei. Mai multe informatii despre hipoglicemie aici.
Ia medicamentele exact asa cum ti le-a prescris medicul diabetolog.
Nu sari peste mese.
Vaccinurile sunt importante. Mai ales cel impotriva gripei dar si cel pneumococic, care protejeaza impotriva unor forme de pneumonie. Pacientii cu diabet zaharat sunt considerati a fi pacienti aflati in categoria de risc pentru gripa si pneumonie, astfel ei au recomandare FERMa de a efectua aceste doua vaccinuri; cel antigripal anual in luna octombrie-noiembrie iar cel antipneumococic o singura data in viata. Vaccinul antigripal se poate obtine gratuity de la medical de familie, cel antipneumococic insa nu este disponibil in forma compensate, dar poate fi acizitionat din farmacii.
Trebuie stiut faptul ca tratamentul trebuie administrat foarte repede, si ca acesta se face numai in spital!. Acesta include:
La inceputul tratamentului, obiectivul este de a corecta pierderea apei si de a combate deshidratarea, acest lucru imbunatatind inclusiv tensiunea arteriala.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice