Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet la copii | 3 septembrie 2018
Un numar de 200 de copii insulino-dependenti din Bucuresti si 28 de judete vor beneficia de monitorizare si tratament prin intermediul unei aplicatii care foloseste inteligenta artificiala si algoritmi.
Potrivit unui comunicat de presa, noua aplicatie este o premiera in domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din Romania si face parte dintr-un sistem de telemedicina unic in tara, care permite renuntarea la testele zilnice prin intepatura, necesare pentru determinarea glicemiei. Procesul de implementare este supervizat de un medic diabetolog care va urmari optimizarea aplicatiei. Noul sistem este dezvoltat in cadrul primului Centru de telemedicina in diabetul pediatric din Romania, relateaza Agerpres.
Integrarea Inteligentei Artificiale in tratamentul diabetului insulino-dependent va simplifica si va creste performanta procesului de calculare si ajustare a dozelor de insulina pentru fiecare pacient, proces continuu ce presupune, pe langa durere fizica, includerea unei cantitati foarte mari de date. In prezent, colectarea si analizarea acestor date revine copiilor aflati sub tratament, respectiv parintilor lor, mai scrie sursa citata.
Noua aplicatie a fost lansata printr-un proiect al Asociatiei Sprijin pentru Diabet, sprijinita de Fundatia Vodafone Romania prin programul Connecting for Good, editia 2018 – 2019.
Presedintele Asociatiei Sprijin pentru Diabet, dr. Mihaela Vlaiculescu, a declarat, conform comunicatului, ca spera ca rezultatele obtinute sa contribuie la aplicarea pe scara cat mai larga a acestui sistem de monitorizare si tratament, care sa aduca imbunatatirea calitatii vietii pentru cat mai multi pacienti din intreaga tara.