Anca Rusen | Rubrica: Sport | 30 ianuarie 2019
Atunci cand ai probleme legate de acumularea unor kilograme in plus sau mai rau, ai fost diagnosticat cu obezitate trebuie sa iei masuri urgente pentru a slabi.
Specialistii spun ca oricat ai dori sa slabesti doar cu ajutorul dietei, cel mai sanatos si bine pentru organism este sa slabesti cu ajutorul dietei dar si al sportului. Mai exact, ar trebui sa faci intre 2 li 3 ore de activitatea fizica moderata saptamanal. Sunt studii care arata ca activitatea fizica regulata contribuie nu numai la accelerarea procesului de slabire cat si la preventia bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat.
Astazi, o multitudine de studii sustin ca reducerea aportului caloric nu este suficienta pentru reducerea greutatii corporale. In ultimii ani, de exemplu, consumul caloric mediu a scazut in tarile industrializate, in timp ce prevalenta supraponderii si a obezitatii a crescut.
Daca nu doresti sa mergi la sala sau nu ai un sport preferat, atunci poti face exercitii fizice de intensitate moderata. Acestea includ: mersul pe jos (minimum 10.000 de pasi pe zi), innotul, tenisul sau jogging.
Specialistii avertizeaza insa ca pentru o reducere a kilogramelor si pentru arderea grasimii abdominale trebuie sa macar de doua ori pe saptamana sa faci si exercitii fizice mai intense.
Trebuie retinut ca mai presus de diete este activitatea fizica, renuntarea la sedentarism. Practic, conform medicilor, activitatea fizica este esentiala daca vrei sa slabesti. Ideal este mentinerea unui stil de viata sanatos, a unor diete echilibrate care sa fie asociate cu activitatea fizica.
In plus, sunt studii care sustin ca activitatea fizica reduce riscul de accident vascular cerebral in cazul persoanelor supraponderale.
Medicii atrag atentia ca atunci cand o persoana este supraponderala sau obeza, are valori crescute ale tensiunii arteriale, un nivel ridicat al trigliceridelor, si un colesterol bun – HDL- scazut. De foarte multe ori, aceste persoane au si sindrom metabolic, o scadere a tolerantei la glucoza. Activitatea fizica este esentiala in preventia si tratamentul sindromului metabolic, de aceea pacientii acestia ar trebui sa faca sport.