Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Multi oameni inca nu stiu ce este adevarat si ce este gresit, fals atunci cand aud despre diabetul zaharat. Sa fie adevarat faptul ca dieta persoanelor cu diabet este complet diferita de a familei, sau ca un copil poate lua diabet zaharat de tip 1 de la colegul de banca? Sunt intrebari banale la care din pacate, astazi, multi inca nu stiu raspunsul corect. Iata in materialul de mai jos cateva adevaruri si cateva mituri legate de diabetul zaharat.
Gresit. Foarte multi oameni considera ca persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie sa aiba si mai ales sa respecte o dieta extrem de stricta. Acest lucru nu este insa adevarat. Alimentatia persoanelor cu diabet este alimentatia omului sanatos. Aceste persoane nu trebuie sa consume alimente diferite fata de oamenii care nu au aceasta afectiune. Practic, persoanele care au diabet zaharat pot manca aceleasi alimente ca și restul familiei. Singura diferenta poate ca este aceea ca unele alimente trebuie consumate ocazional, in cantitati mai mici sau cu moderatie (vorbim aici depre dulciuri, paine, cartof, orez, paste fainoase).
Medicii spun ca toti oamenii trebuie sa aiba o dieta cat mai sanatoasa alcatuita din fructe, legume, cereale integrale, alimente bogate in proteine si grasimi sanatoase pentru inima. Asa ca, daca ai diabet poti sa mananci ceea ce mananca si restul familiei tale, dar este de preferat sa mananci ceea ce gatesti tu in casa si nu alimente cumparate. In felul acesta iti este mai usor sa cantaresti caloriile, carbohidratii si restul ingredientelor.
Gresit. Diabetul zaharat este o boala cronica, pe viata dar nu se ia prin aer, atingere sau in urma unui contact sexual. Este o boala pe care o dezvolta propriul corp prin mecanism autoimun, daca este vorba de diabet zaharat tip 1 si mecanism de insulinorezistenta daca este diabet tip 2. Astfel nu se poate transmite persoanelor cu care venim in contact direct.
Partial adevarat. Desi daca ai diabet zaharat nu inseamna ca nu ai voie sare, dar este bine sa reduci cantitatea de sodiu din regimul tau deoarece fiind diabetic esti la risc pentru a face hipertensiune arteriala. Iar hipertensiunea este un factor de risc major pentru bolile de inima si accident vascular cerebral. Daca ai fost diagnosticat si cu hipertensiune arteriala atunci este obligatoriu sa reduci cantitatea de sare consumata zilnic.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice